Naar school vanaf 2,5 jaar, leerplicht vanaf 5 jaar
In België ben je als ouder verplicht om je kind te laten leren van 5 jaar tot 18 jaar, op school of via thuisonderwijs. De meeste ouders kiezen er voor om hun kind vanaf 2,5 jaar naar de kleuterschool te laten gaan. Ze leren er spelend belangrijke vaardigheden voor later.
Vrije schoolkeuze
Als ouder ben je vrij om te kiezen naar welke school jij je kind stuurt. Een school in de buurt of verder weg? Uit het officieel of vrij onderwijs? Gebonden aan een godsdienst of levensbeschouwelijk neutraal? Jij kiest. Als je je kind inschrijft, moet je wel akkoord gaan met de werkwijze, het reglement en de pedagogische aanpak van de school.
Officieel en vrij onderwijs
Het Nederlandstalig onderwijs in Brussel wordt georganiseerd door 3 schoolnetten:
officieel onderwijs
- gemeenschapsonderwijs (GO): scholen van de Vlaamse Gemeenschap
- gesubsidieerd officieel onderwijs (GOO): gemeentescholen en scholen van de Vlaamse Gemeenschapscommissie
vrij onderwijs
- gesubsidieerd vrij onderwijs (GVO): georganiseerd door een privéorganisatie en erkend door de Vlaamse overheid, zoals de katholieke scholen.
Hoeveel kost naar school gaan?
Lagere scholen mogen geen kosten aanrekenen voor de inschrijving of materialen die noodzakelijk zijn voor de lessen. Ze mogen wel een bijdrage vragen voor niet-noodzakelijke materialen en activiteiten zoals sportactiviteiten of uitstappen. In het schooljaar 2024-2025 houden scholen zich aan een maximumfactuur van 55 euro per jaar voor kleuters en 105 euro per jaar voor leerlingen in de lagere school. De school moet ouders informeren over de kosten, bijvoorbeeld in het schoolreglement.
Secundaire scholen mogen geen inschrijvingsgeld vragen, wel een bijdrage voor schoolboeken, activiteiten en diensten zoals de schoolbus.
Als je recht hebt op een schooltoeslag, jaarlijkse steun voor gezinnen met schoolgaande kinderen en met een laag inkomen, krijg je die automatisch via het Groeipakket.