Secundair onderwijs

Het voltijds secundair onderwijs is er voor jongeren van 12 tot 18 jaar. Er zijn in het secundair onderwijs 6 leerjaren. Voor bepaalde studierichtingen is er een 7de jaar:

 • In het bso zijn dat 7de specialisatiejaren;
 • in het kso of tso de 7de jaren Se-n-Se (Secundair-na-Secundair);
 • in het aso het voorbereidend jaar HO (Hoger onderwijs)

In Brussel zijn er meer dan 40 Nederlandstalige scholen voor secundair onderwijs.

 

  Structuur van het secundair onderwijs

  In het secundair onderwijs start je kind in het 1ste leerjaar A als het een getuigschrift heeft van het basisonderwijs, of in het 1ste leerjaar B. Je kind krijgt in het 1ste en 2de leerjaar een brede basis vorming met veel verschillende vakken. Daarnaast kan je kind kiezen uit een keuzegedeelte dat sterk kan verschillen per school.

  Vanaf de tweede graad (3de en 4de jaar) moet je kind een studierichting kiezen. Kies een ‘doorstroomgerichte’ richting als je kind later verder wil studeren, een ‘arbeidsmarktgerichte’ richting als het na het secundair onderwijs wil werken, of een richting die zowel ‘arbeidsmarkt-‘ als ‘doorstroomgericht’ is (dubbele finaliteit), waarmee het kan verder studeren of werken.

  Onderwijsvormen en finaliteiten

  Lees meer over de finaliteiten in de 2de en 3de graad secundair onderwijs en de onderwijsvormen (aso, bso, kso en tso) in de Scholengids of op www.onderwijskiezer.be

  Tienerschool

  Een Tienerschool  brengt leerlingen van de derde graad (5de en 6de leerjaar) lager onderwijs en de eerste graad ( 1A en 2A ) secundair samen. Op 1 september 2018 startte de eerste Tienerschool in Brussel.

  Diploma secundair onderwijs

  Wie slaagt voor het 6de jaar aso, kso, tso of het 7de jaar bso, behaalt een diploma secundair onderwijs. Ook binnen het stelsel van 'Leren en Werken' kan dit onder bepaalde voorwaarden. Met dat diploma kunnen leerlingen verder studeren in het hoger onderwijs.

   

   Modernisering vanaf september 2019

   Op 1 september 2019 startte de modernisering van het Nederlandstalig secundair onderwijs. Het aanbod van het secundair onderwijs zal er de komende jaren geleidelijk anders uitzien.
   Meer informatie over de modernisering vind je via:

   Op 1 september 2021 start de hervorming van het secundair onderwijs voor het 1ste leerjaar van de 2de graad. De scholen starten met heel wat nieuwe studierichtingen. 

   De modernisering gaat de komende jaren verder voor de 2de en de 3de graad. Niet alle studierichtingen die nu bestaan, zullen in de toekomst nog worden aangeboden. Informeer dus goed bij de secundaire scholen naar hun toekomstige aanbod.

   Een school of studierichting zoeken

   Ook interessant

   Inschrijven in een Nederlandstalige secundaire school
   Inschrijven in Brussel - Secundair Onderwijs

   Inschrijven in een Nederlandstalige secundaire school

   Op de website 'Inschrijven in Brussel' vind je alle informatie over hoe je je kind moet inschrijven en wanneer.
   Onderwijs Vlaanderen

   Onderwijs Vlaanderen

   De Nederlandstalige scholen in Brussel vallen onder Onderwijs Vlaanderen. Bekijk hier de algemene richtlijnen.
   Tienerscholen

   Tienerscholen

   Een Tienerschool brengt leerlingen van de derde graad (5de en 6de leerjaar) lager onderwijs en de eerste graad ( 1A en 2A ) secundair samen.
   Scholengids

   Scholengids

   In de Scholengids vind je de contactgegevens van alle Nederlandstalige scholen in Brussel, samen met het studieaanbod van de secundaire scholen voor het schooljaar 2020-2021.
   Onderwijskiezer

   Onderwijskiezer

   Onderwijskiezer biedt onderwijsnet-overschrijdende en neutrale informatie over het ganse onderwijslandschap in Vlaanderen en Brussel.