Tweetalige lerarenopleiding in Brussel breidt uit

Leerkrachten in Brussel geven les in een meertalige en heel diverse context. Om nieuwe leerkrachten extra tools mee te geven, steunt de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) ook in het academiejaar 2021-2022 de tweetalige lerarenopleiding – een samenwerking tussen de Erasmushogeschool Brussel en de Haute Ecole Francisco Ferrer. De studenten krijgen er les en volgen activiteiten in het Nederlands én in het Frans.

In 2017 startte de tweetalige lerarenopleiding in de Erasmushogeschool Brussel en in de Haute Ecole Francisco Ferrer (HEFF), met financiële steun van de VGC. De tweetalige lerarenopleiding zit ondertussen in de lift. In juni 2021 volgden in totaal 161 studenten de opleiding in het Nederlands en het Frans samen. Aan de Erasmushogeschool schreven 121 studenten zich in, waarvan 45 in het eerste jaar. Aan de HEFF waren dat er 40, waarvan 18 in het eerste jaar.

Ieder academiejaar wordt het programma bijgestuurd en verbreed. Nog meer docenten uit de beide opleidingen gaan samenwerken om samen hun vakken te geven. Ook de zogenaamde zij-instromers (studenten die een verkort traject volgen en vaak al elders werkervaring opdeden) zullen vakken en activiteiten uit de tweetalige lerarenopleiding krijgen. 

De tweetalige lerarenopleiding zwermt bovendien uit: in de opleiding tot kleuteronderwijzer(es) en leerkracht secundair onderwijs worden activiteiten uit de tweetalige lerarenopleiding geïntroduceerd.

En ook op het praktijkveld wordt sterker ingezet: beide hogescholen gaan lokale samenwerkingen tussen Nederlandstalige en Franstalige basisscholen en leerkrachten ondersteunen.

De VGC trekt 123.000 euro uit voor het academiejaar 2021-2022. Ook Stad-Brussel, de inrichtende macht van HEFF, levert een bijdrage van 80.000 euro.