Liba Lingua: interactief bordspel om meertalige ouders en kinderen een sterkere start te geven op school

Met als doel meertalige ouders en kinderen een solide basis te verschaffen voor een succesvolle start op school, heeft de Brusselse interculturele organisatie Foyer vandaag Liba Lingua gelanceerd. Dit interactieve bordspel wil niet alleen de ouders actief te betrekken bij het leerproces van het Nederlands, maar ook meertaligheid op een positieve manier te ondersteunen.

Voor veel kinderen betekent de eerste schooldag ook de kennismaking met de Nederlandse taal. Foyer erkent dit als een uitdaging en wil met Liba Lingua ouders helpen nadenken over de meertalige opvoeding van hun kinderen. Ouders worden gezien als cruciale drijvende krachten in zowel de ontwikkeling van de thuistaal als het Nederlands. In samenwerking met HaBilNet, een organisatie die onderzoek naar meertalige ontwikkeling bevordert, is Liba Lingua ontwikkeld.

Foyer zet zich al meer dan vijftig jaar in voor een interculturele samenleving, met diverse activiteiten zoals bewustmaking en advies over meertaligheid. De organisatie heeft vastgesteld dat veel kinderen met een meertalige achtergrond pas op school in aanraking komen met het Nederlands, wat vaak moeizaam verloopt. Foyer wil ouders ondersteunen in dit proces en introduceert daarom Liba Lingua, een spel dat ouders bewust maakt van het belang van het Nederlands zonder de thuistaal te vergeten.

Het bordspel Liba Lingua, een samenvoeging van het Hongaarse woord voor 'gans' en het Latijnse woord voor 'taal', wordt gespeeld op een traditioneel ganzenbord met toegevoegde kaarten met opdrachten. Deze opdrachten variëren van actieve taken tot open vragen en stellingen die in groepsverband worden besproken, waardoor communicatie en dialoog centraal staan. De kaarten behandelen essentiële thema's met betrekking tot meertalige opvoeding.

Het spel is bedoeld voor aanschaf door scholen of organisaties, waarbij een professionele begeleider, zoals een leerkracht, het spel samen met ouders speelt. De begeleider voorziet extra informatie en belicht verschillende thema's, waardoor de kracht van Liba Lingua in de dialoog tussen ouders ligt.

Liba Lingua biedt zowel scholen als ouders een laagdrempelige manier om meertaligheid te ondersteunen. Een beknopte handleiding voorziet begeleiders van essentiële informatie. Foyer verwacht dat het spel populair zal zijn en heeft al 100 exemplaren geproduceerd die tegen juni 2024 verspreid zullen zijn. Het spel is verkrijgbaar voor 35 euro, exclusief verzendkosten.

Dankzij de samenwerking met HaBilNet is Liba Lingua wetenschappelijk onderbouwd. Het spel combineert onderzoeksresultaten met de jarenlange ervaring van Foyer, waardoor het een effectieve tool is voor het bevorderen van meertaligheid in de praktijk. Benieuwd naar Liba Lingua? Ontdek meer op de officiële website van Foyer.