MOS: milieuvriendelijke en duurzame scholen

Droomt u ook van een milieuvriendelijke en duurzame school? Wilt u graag meer buiten lesgeven, de speelplaats vergroenen of meewerken aan het klimaat? MOS Brussel informeert en begeleidt basisscholen en secundaire scholen rond natuur- en milieueducatie. Van energieverbruik, mobiliteit en afval tot biodoversiteit. Klop aan bij MOS Brussel en ga met uw leerlingen aan de slag!
MOS logo

Een school kan met MOS rekenen op:

 • Begeleiding
  De MOS-begeleider werkt in samenspraak met de leerkrachten en de omgeving om te onderzoeken wat er werkt voor de school. MOS werkt in Brussel nauw samen met NME Brussel (de werking “Natuur- en milieueducatie” van Leefmilieu Brussel). Bekijk hier het ondersteuningsaanbod voor uw school.
 • Informatie en inspiratie
  MOS informeert en inspireert, via nieuwsbrief en website, over de milieu-educatieve en duurzame initiatieven in Brussel. Op www.mosvlaanderen.be/aan-de-slag vindt u tal van tips om met uw leerlingen aan de slag te gaan. Voor Brusselse tips kunt u ook terecht op leefmilieu.brussels/school.
 • Vorming
  MOS organiseert netwerkmomenten om scholen de kans te geven om ervaringen uit te wisselen. Regelmatig zijn er vormingen, zowel algemene als op maat van individuele scholen.

MOS focust op:

 • Beleving: MOS ondersteunt een leerproces met concreet resultaat voor ogen. En die resultaten zet MOS regelmatig in de kijker.
 • Leerlingenparticipatie: elke MOS-actie begint met de actieve betrokkenheid van leerlingen.
 • Teamwork: MOS betrekt het hele schoolteam en de ouders bij de werking.
 • Netwerk: MOS-scholen werken samen met de schoolbuurt, met lokale besturen, (jeugd)verenigingen, ngo’s, organisaties uit het middenveld …

MOS op school

Wilt u graag gebruikmaken van het MOS-aanbod? Registreer uw school dan als MOS-school op de Groene Kaart op www.mosvlaanderen.be. MOS-scholen kunnen op deze website ook schoolbordlogo’s, het digitale MOS-icoon en de MOS-schoollogo’s downloaden.

Wenst u meer info of hebt u een ondersteuningsvraag? Stuur een mailtje naar mos@vgc.be. Dan bekijkt de Brusselse MOS-begeleider, in samenwerking met haar collega van NME Brussel hoe zij uw school het best kunnen bijstaan.

Een stapje verder: Eco-schools

MOS behoort tot een wereldwijd netwerk van scholen die zorg voor het milieu en duurzaamheid nastreven.  Zin om de school te profileren als (internationale) Eco-School? Doorloop de 7 succesfactoren, spreek de MOS-begeleider aan en registreer uw school voor het Groene Vlag traject!

Subsidies

Ook andere werkingen van de VGC zetten in op duurzame scholen. Vraag subsidies aan voor:

Op www.mosvlaanderen.be/aan-de-slag vindt u een overzicht van de andere Vlaamse en Brusselse subsidies waar uw school aanspraak op kan maken.

Meer informatie en contact

MOS is een initiatief van de Vlaamse Overheid (Departement Omgeving), de vijf Vlaamse provincies en de Vlaamse Gemeenschapscommissie.

 

 

Bijhorende documenten 
AttachmentSize
PDF icon MOS-menu.pdf495.78 KB
Geldt voor de volgende onderwijsniveaus 
Buitengewoon lager onderwijs
Buitengewoon secundair onderwijs
Gewoon secundair onderwijs
Lager onderwijs
Leren en Werken