Energie besparen op school

De VGC moedigt Nederlandstalige scholen in Brussel aan om hun energieverbruik te verminderen. Dat doet ze via energieadviezen, een energieploeg die werken uitvoert en subsidies voor energiebesparende maatregelen. Zo daalt de energiefactuur van scholen aanzienlijk.
logo FIX

 

Subsidies voor ‘Energiezorg op School’

In 2010 ging het project ‘Energiezorg op School’ van start. Met deze subsidie wil de VGC het energieverbruik in de Nederlandstalige scholen in Brussel terugdringen. Bovendien spoort de VGC de scholen aan om deze investeringen aan te grijpen om samen met hun leerlingen allerlei acties op te zetten over energiezuinigheid en milieu.

Sinds 2012 werkt de VGC samen met FIX (voorheen het Schoolinterventieteam) om scholen met een hoog besparingspotentieel op te sporen en te ondersteunen. Op basis van de metingen van de energieverantwoordelijken selecteren de VGC en FIX scholen waar veel energiewinst te halen valt door enkele beperkte investeringen. Het gaat dan vooral om ingrepen op het vlak van regeling (correct afstellen van de verwarming en thermostatische kranen) en isolatie (dakisolatie, leidingisolatie …). 

Tussen 2010 en 2019 investeerde de VGC 3.300.000 euro in ‘Energiezorg op School’.

Lees meer over de energiesubsidies voor scholen
 

PLAGE-project

Met het Plan voor Lokale Actie voor het Gebruik van Energie (PLAGE) van Leefmilieu Brussel kon FIX twee energieverantwoordelijken aanstellen. Zij brengen de toestand van een deel van de Brusselse Nederlandstalige scholen in kaart.

Doelstelling van PLAGE is om de energieprestaties van de schoolgebouwen te verbeteren. De energieverantwoordelijken analyseren het verbruik en doen concrete voorstellen tot verbetering.

Dankzij ondersteuning van de VGC wordt dit energieproject van FIX verlengd en staat het nu open voor alle Nederlandstalige scholen.
Lees meer over het energieproject van FIX

 

Energieploeg van FIX

Daarnaast kunnen Nederlandstalige scholen een beroep doen op de energieploeg van FIX. Die ploeg plaatst muur- en dakisolatie, hangt radiatorfolie op, installeert thermostatische kranen en nog veel meer. Dankzij de steun van de VGC kunnen de Nederlandstalige scholen goedkoop gebruikmaken van de dienstverlening van FIX.

Lees meer over de ploegen van FIX

 

Energiepremies Leefmilieu Brussel

Ook het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kent energiepremies toe. Scholen komen in aanmerking voor het voordeligste niveau van de energiepremies. De energiepremies zijn bedoeld om de energieprestaties van alle gebouwen in Brussel te verbeteren.

Meer info: www.leefmilieu.brussels

Geldt voor de volgende onderwijsniveaus 
Buitengewoon kleuteronderwijs
Buitengewoon lager onderwijs
Buitengewoon secundair onderwijs
Deeltijds kunstonderwijs
Gewoon secundair onderwijs
Kleuteronderwijs
Lager onderwijs
Leren en Werken