VUB-zwembad krijgt renovatie en uitbreiding

Publicatiedatum: 
19 september 2016
Het zwembad van de Vrije Universiteit Brussel krijgt een grondige renovatie en uitbreiding. Vrijdag 16 september werd de eerste steen gelegd op de campus van Etterbeek.
Tegel van het zwembad van de VUB

Het 25 jaar oude zwembad was aan een grondige renovatie toe. Vooral naar energiezuinigheid werd het hoog tijd om het gebouw aan te passen aan de hedendaagse energiestandaarden. Ook de technische installaties zullen worden vervangen. Daarnaast zal er ook een nieuw instructiezwembad naast het bestaande bad komen.

Subsidies

De renovatie en nieuwbouw krijgt voor een totaalbedrag van 3,337 miljoen euro subsidie steun van verschillende betrokken overheden. Vanuit het College van de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) ondersteunen zowel de ministers Guy Vanhengel (Onderwijs) als Pascal Smet (Sport) het project. Ook de Vlaamse ministers Philippe Muyters (Sport) en Sven Gatz (Brussel) dragen bij aan de realisatie van de uitbreiding van deze Vlaamse sportinfrastructuur in de hoofdstad. Ten slotte werden er ook EFRO-middelen, Europese middelen voor Brussel, toegezegd.

Voor wie?

Het zwembad van de VUB wordt vandaag gebruikt in functie van studierichtingen als bewegingsleer en kinesitherapie. Daarnaast is het ook toegankelijk voor alle VUB-studenten en –personeel. Ook scholen, verenigingen en bewoners uit de buurt maken gebruik van het bad.

De VUB heeft van de noodzakelijke renovatiewerken gebruik gemaakt om de rol en de functie van het zwembad te herdenken. Zo werd beslist om aan het zwembad een instructiebad van dertien op zeven meter toe te voegen. Op architecturaal vlak zal het nieuwe, duurzame gebouw er bovendien helemaal anders uitzien dan vandaag en een nieuw landmark voor de omgeving worden.