VUB en VGC investeren met data bus in digitale geletterdheid van Brusselse scholieren

Publicatiedatum: 
13 juli 2018
De onderzoeksgroep IMEC-SMIT van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) lanceert met steun van de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) een data bus. Deze wil leerlingen in het Nederlandstalig onderwijs in Brussel data-wegwijs maken en samen met leerkrachten werken rond concrete dataprojecten.
Data bus van de VUB met steun van de VGC

Het inzetten op datageletterdheid in het onderwijs is van cruciaal belang om leerlingen vandaag te helpen ontwikkelen tot de burgers en werknemers van de toekomst. Om een zo groot mogelijk aantal leerlingen te bereiken, start de VUB met een mobiel educatielab, waarmee ze naar de jongeren uit het Nederlandstalig onderwijs in Brussel trekt.

De VGC kent een subsidie toe van 497.370 euro voor de leasing, de inrichting en de werking van een data science bus van de toekomst. De bus wordt uitgerust met touchscreens, tablets, verschillende sensoren en andere state-of-the-art technische tools om de volledige leercontext in kaart te brengen en noodzakelijke inzichten te verwerven om te werken aan het onderwijs van de toekomst

Dankzij de bus kan de VUB samen met de VGC en de Nederlandstalige scholen in Brussel op een innovatieve manier hightech educatieve living labs installeren rond scholen en andere interessante locaties in Brussel.

Het is de bedoeling om jongeren tussen 10 en 18 jaar uit het Nederlandstalig onderwijs datawijs te maken, door samen met hun leerkrachten te werken aan concrete dataprojecten en hun eigen digitaal dataproces.

De eerste rit van de bus is voorzien voor februari 2019. Daarna zal hij in samenwerking met leerkrachten, schoolteams en andere digitale organisaties, verschillende scholen aandoen. Ook de studiekeuzebeurs en de VGC-speelpleinen kunnen op een stop van de bus rekenen.