Voorstelling uitbreiding capaciteit secundair onderwijs in de Brusselse vijfhoek

Met dit renovatieproject biedt het GO!, gesubsidieerd door de Vlaamse overheid en de VGC, een antwoord op de groeiende vraag naar extra plaatsen in het Nederlandstalig onderwijs in Brussel. In het gerenoveerde gebouw, gelegen in de Vaartstraat, zal GO! Atheneum Brussel opleidingen aanbieden gericht op doorstroom naar het hoger onderwijs en de arbeidsmarkt. Dit nieuwe studieaanbod vormt een aanvulling op dat van de vestiging op de GO! Campus Pacheco.

Vrijdag 24 mei 2024 presenteerde de GO! Scholengroep Brussel de renovatieplannen, die werden toegelicht door het studiebureau Zampone – Ark. Het gebouw aan de Vaartstraat, waar tot voor kort een basisschool en een kinderdagverblijf waren gevestigd, wordt gerenoveerd tot een moderne leeromgeving die aansluit bij de pedagogische visie van het atheneum. Het architecturale concept richt zich op het maximaliseren van open ruimtes en het minimaliseren van circulatieruimtes.

Elke graad krijgt een eigen verdieping met twee ruime klaslokalen voor telkens 25 leerlingen, gekoppeld aan een open flexibele ruimte. Op niveau -1 komt een refter die bereikbaar is via een grote tribunetrap op de speelplaats, waardoor daglicht binnenvalt. Ook zal er een fietsberging zijn, toegankelijk via een helling bij de ingang. Aan de donkere zijde van niveau -1 worden bergruimtes voorzien. De vierde en hoogste verdieping wordt ingericht als een leerkrachtenlandschapslokaal met een eigen buitenruimte.

Daarnaast wordt er aandacht besteed aan groene ruimtes. De speelplaats wordt deels onthard, er komt een groen dak dat dienst doet als buitenklas en een terras op de vierde verdieping dat aansluit op de leraarsruimte.