Vlaamse Gemeenschapscommissie zet in op taalondersteuning van Brusselse studenten

Publicatiedatum: 
16 december 2019
De Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) investeert 100.000 euro in projecten taalondersteuning voor studenten aan de Erasmushogeschool Brussel (EhB) en Odisee. De projecten komen er om kwetsbare studenten in de graduaats- en lerarenopleidingen taalvaardiger te maken.
Drie mensen op stenen trap praten met elkaar

Sinds september zijn de graduaatsopleiding geïntegreerd in het hoger onderwijs en worden ze niet meer door het volwassenonderwijs georganiseerd. Hierdoor vindt een nieuwe groep studenten de weg naar het hoger onderwijs. Deze nieuwe studenten hebben een diverse achtergrond, zowel wat vooropleiding als taalkennis betreft. Dit jaar schreven al duizend studenten zich in voor een van de graduaatsopleidingen aan EhB en Odisee.

Ook studenten in de lerarenopleidingen kunnen intekenen op de taalondersteuningsprojecten. Uit een eerder rapport van de Vlaamse Hogescholenraad blijkt dat ook zij baat hebben bij extra ondersteuning Nederlands en Frans. Door de activiteiten ook voor hen te organiseren, zullen toekomstige leerkrachten sterker voor de klas staan.

De taalondersteuning wordt op maat van de studenten georganiseerd en heeft aandacht voor het Nederlands, het Frans en het Engels. De ondersteuning is aangepast aan het curriculum en sluit aan bij vakken in de opleiding. Op die manier wil de VGC samen met EhB en Odisee het academisch succes van de graduaatsstudenten en toekomstige leerkrachten verhogen en zorgen voor meertalige studenten die klaar zijn voor het werkveld.