VGC, Vlaamse overheid en GO! investeren ruim 4,8 miljoen euro in nieuwbouwproject voor deeltijds kunstonderwijs in Etterbeek

Etterbeek staat voor een belangrijke vernieuwing op het gebied van kunstonderwijs dankzij een gezamenlijke investering van 4,8 miljoen euro door de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC), de Vlaamse Overheid en GO! Scholengroep Brussel. Dit geld zal worden aangewend voor een ambitieus nieuwbouwproject in plaats van de verouderde infrastructuur van de RHOK Academie aan de Edouard de Thibaultlaan 43 en de muziekacademie aan de Ouderghemlaan.

GO! Scholengroep Brussel heeft besloten om de verouderde gebouwen te verkopen en de opbrengst te gebruiken voor een nieuwbouwproject. Het historische hoofdgebouw van de RHOK Academie, een industrieel pand met erfgoedwaarde aan de Edouard de Thibaultlaan 2, zal behouden blijven. Op dezelfde locatie zullen twee nieuwe gebouwen verrijzen voor zowel de RHOK Academie als de muziekacademie, elk met een eigen karakter en uitstraling.

De nieuwe gebouwen worden zorgvuldig ontworpen om niet alleen functioneel te zijn, maar ook te passen in de omgeving. Het gebouw voor de muziekacademie aan de Generaal Tombeursstraat krijgt een heldere en uitnodigende structuur, met een opvallende polyvalente zaal op de begane grond. Het nieuwe gebouw van de RHOK Academie aan de Stationsstraat zal gekenmerkt worden door grote, horizontale ramen die dienen als etalage voor de artistieke creaties van studenten.

Een opmerkelijk aspect van het project is de keuze om te bouwen aan de straatzijden, waardoor het groengebied binnen het bouwblok behouden blijft. De binnentuin zal multifunctioneel worden ingezet voor schoolactiviteiten en evenementen, waardoor het een verbindende rol speelt tussen de verschillende gebouwen.

Dit project belooft niet alleen een verbetering van het kunstonderwijs in Etterbeek, maar ook een versterking van de band tussen de academies en de lokale gemeenschap. Met de steun van de VGC, de Vlaamse Overheid en GO! Scholengroep Brussel zal het vernieuwde kunstonderwijs een positieve impact hebben op de culturele en sociale dynamiek van de gemeente.