VGC lanceert nieuw subsidiekader voor duurzame schoolgebouwen in Brussel

De Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) lanceert een nieuw subsidiekader voor zonnepanelen, warmtepompen en isolatiewerken. Alle Nederlandstalige basisscholen, secundaire scholen, academies, schoolinternaten en onderwijspartners in Brussel kunnen zich hiervoor aanmelden.

Met deze subsidie wil de VGC scholen stimuleren om hun gebouwen energie-efficiënt te maken. Dit omvat het isoleren van de buitenschil en het vervangen van alle verlichting door energiezuinige LED-technologie.

Daarnaast kunnen scholen dankzij deze subsidie afstappen van fossiele brandstoffen zoals gas en mazout door over te schakelen op warmtepompen. Nu de prijzen van zonnepanelen aanzienlijk zijn gedaald, kunnen scholen een groot aantal zonnepanelen installeren en zo hun eigen energie opwekken.

Door te investeren in isolatie, relighting, zonnepanelen en warmtepompen zetten scholen een stap richting een koolstofarme toekomst. Bovendien worden de gebouwen energiezuiniger, waardoor de kosten voor verwarming en verlichting aanzienlijk dalen. Dit bespaarde geld kan vervolgens gebruikt worden voor de schoolwerking zelf, wat zowel de directies als leerkrachten ten goede komt. Het is een win-winsituatie voor iedereen.

Scholen kunnen tot 200.000 euro subsidie ontvangen voor verschillende initiatieven, zoals thermostatische kranen, isolatie van muren, daken en kelders, drievoudige beglazing, relighting met aanwezigheidssensoren, en de aanschaf en installatie van zonnepanelen en warmtepompen. De subsidie is beschikbaar voor het schooljaar 2024-2025, en schoolbesturen kunnen hun aanvragen tot het najaar indienen via het e-loket van de VGC.