VGC investeert in energiezuinige scholen: 1.600 zonnepanelen en een energiebesparing van 407 megawatt/uur

34 Nederlandstalige scholen in Brussel zetten de stap naar een energiezuinige toekomst dankzij meer dan anderhalf miljoen euro van de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC). Met het subsidieprogramma 'Energiezorg op School' kunnen scholen energiebesparende maatregelen en dakrenovaties uitvoeren en zonnepanelen aankopen.

De oproep 'Energiezorg op School' van de VGC dient als een stimulans voor Nederlandstalige scholen in Brussel die stappen willen zetten om energie te besparen.

De subsidies zetten in op twee soorten maatregelen. Het eerste betreft energiebesparende maatregelen, waaronder warmte- en isolatiewerken, plaatsen van energiezuinige verlichting en de monitoring van het energieverbruik. Voor dit deel werken de VGC en de scholen nauw samen met de energieverantwoordelijken van vzw FIX. Samen onderzoeken ze welke maatregelen essentieel zijn en volgen ze de uitvoering nauwlettend op. De geschatte energiebesparing door de goedgekeurde werken bedraagt 407 MWh, wat een jaarlijkse besparing betekent van 27.000 euro.

Het tweede soort maatregelen betreft de installatie van fotovoltaïsche installaties en, indien nodig, dakwerken en dakisolatiewerken. 13 scholen plaatsen de komende maanden, dank zij deze subsidie, maar liefst 1.595 zonnepanelen, wat hen, op jaarbasis, een besparing van ongeveer 200.000 euro, gemeten volgens de gemiddelde KWh-prijs, opbrengt.