VGC investeert 1,5 miljoen euro in energiebesparingen voor scholen

De Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) heeft in het kader van de oproep ‘Energiezorg op school’ anderhalf miljoen euro vrijgemaakt voor scholen die energiebesparende werken willen uitvoeren. Dit is ruim een miljoen euro meer dan vorig jaar. Voor het eerst kunnen scholen ook een subsidieaanvraag indienen voor het plaatsen van zonnepanelen.

Sinds 2010 subsidieert de VGC scholen in het kader van het project ‘Energiezorg op School’. ​ Nederlandstalige basisscholen, secundaire scholen, academies van deeltijds kunstonderwijs en schoolinternaten in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest die willen inzetten op duurzame energiebesparing kunnen hiervoor een financiële ondersteuning aanvragen.

In 2023 ligt de focus op het plaatsen van zonnepanelen en het structureel in orde zetten van de daken waarop de zonnepanelen zullen worden geplaatst. Er is veel potentieel voor het opwekken van energie op schooldaken, maar vaak beschikken scholen niet over de expertise en de financiële middelen. Om de scholen daarbij te helpen, wordt alvast 1 miljoen euro voorzien.

Investeren in hernieuwbare energie en energie-efficiëntie levert dubbele winst op. Enerzijds levert het een CO2-reductie op, die goed is voor het klimaat. Anderzijds drukt het de energiefactuur voor de school, waardoor er middelen vrij komen voor pedagogische doeleinden.

Daarnaast kunnen scholen, net zoals de voorgaande jaren, ook een aanvraag indienen voor warmte-, isolatie- en verlichtingsmaatregelen. Scholen bekijken samen met de energieadviseurs van FIX, een werkervaringsproject in de bouwsector, waar hun noden liggen. Op die manier werd in 2022 een energiewinst van 510,6 MWh gerealiseerd.

Meer informatie is terug te vinden op de website van de VGC via www.vgc.be