Veel interesse voor vierde infobeurs voor zij-instromers in het onderwijs

Gisteren organiseerde de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) voor de vierde keer de infobeurs ‘Word leerkracht in Brussel’. Nieuwsgierige kandidaten kregen antwoorden op hun vragen over een job in het onderwijs.

Op deze infobeurzen vinden potentiële zij-instromers – dat zijn mensen met ervaring buiten het onderwijs - alle informatie over de educatieve opleidingen in Brussel, over flexibele en alternatieve opleidingstrajecten en over de administratieve voorwaarden (loon, anciënniteit, diplomavereisten) bij een overstap naar het onderwijs. Vertegenwoordigers van de hogescholen en universiteiten, het Vlaamse Agentschap voor Onderwijsdiensten (AGODI), het Brusselse Actiris en de Vlaamse VDAB, de Leerwinkel en de begeleiders van de VGC stonden opnieuw klaar om vragen van de deelnemers te beantwoorden. Verschillende schoolbesturen van de Brusselse scholen lichtten er hun openstaande vacatures toe.

Op de beurs kregen deelnemers informatie over de subsidies voor zij-instromers, die de VGC vorig jaar lanceerde. De eerste subsidie garandeert de terugbetaling van het studiegeld, voor potentiële nieuwe leerkrachten, als ze de komende 5 jaar in het Nederlandstalig onderwijs in Brussel les geven. De tweede subsidie van de VGC zorgt er voor dat scholen lesuren vrij kunnen roosteren voor hun zij-instromers, zodat zij extra studietijd krijgen en zo hun slaagkansen verhogen. Een win-win voor het Nederlandstalig onderwijs in Brussel. Deze startende leerkrachten bieden immers directe versterking aan de Brusselse schoolteams.

De interesse voor de infobeurs blijft groot: 155 mensen schreven zich in voor de infobeurs. Daarvan waren er 80 effectief aanwezig. 49 deelnemers zijn afkomstig zijn uit Brussel. Wie er niet bij kon zijn, wordt nog gecontacteerd door de nieuwe consulent zij-instromers. Wie als zij-instromer leerkracht wil worden,  kan rekenen op de persoonlijke begeleiding door een consulent. Deze consulent neemt potentiële zij-instromers bij de hand en begeleidt hen naar een nieuwe job in het Nederlandstalig onderwijs in Brussel.

Gisteren vond de infobeurs in Brussel al voor de vierde keer plaats. Deze en vorige edities werden positief onthaald door zowel de deelnemers als de standhouders. De deelnemers gaven aan dat ze de antwoorden kregen die ze zochten en de standhouders waren tevreden over de opkomst. De Brusselse schoolbesturen wisten tijdens de vorige beurs al een aantal nieuwe leerkrachten te strikken, en daarmee hun vacatures in te vullen. De infobeurs helpt dus mensen op weg naar een fijne carrière voor de klas.