Van kabas tot rugzak: educatieve tentoonstelling over 200 jaar NL onderwijs in Brussel

200 jaar Nederlandstalig onderwijs

Wat weet jij over de schooltijd van je ouders, grootouders en overgrootouders? En wat stellen de leerlingen en jouw collega’s zich daarbij voor? In de tentoonstelling 'Van kabas tot rugzak' herbeleef je die tijden. In ongeveer een uur reis je doorheen de rijke geschiedenis van het Nederlandstalig onderwijs in Brussel, van 1820 tot nu.

Inschrijven

  • Reserveer je gratis klasbezoek via info@amvb.be of T 02 209 06 01
  • Locatie: GC De Markten - Oude Graanmarkt 5, 1000 Brussel
  • Vanaf 09/11/2021 tot 28/01/2022
  • Weekdagen: van 9 tot 17u. Weekend 10 tot 17u.
  • De tentoonstelling staat open voor alle leeftijden maar richt zich vooral op leerlingen vanaf het vijfde leerjaar van het lager onderwijs en het volledige secundair onderwijs.

De tentoonstelling

Je ontdekt met je klas de rijke geschiedenis van het Nederlandstalig onderwijs in Brussel van 1820 tot nu, via het verhaal van een familie, doorheen 4 tijdsperiodes. Elk van deze periodes heeft een eigen ruimte waarin naast dit verhaal op groot scherm ook originele collectiestukken te ontdekken zijn. Je kunt met je leerlingen ook zelf aan de slag: reken met een telraam, woorden spellen met een leesplankje of schrijven met een griffel en lei tot tablet.

Daarnaast kom je ook heel wat te weten over de figuren en gebeurtenissen die hierin een belangrijke rol speelden, maar ook de evolutie van de hoofdstad zelf Hoe zag Brussel er toen uit, wie woonde er en wat deden deze mensen?

Meer info: Van kabas tot rugzak | AMVB

Educatief lespakket

Gebruik de lessenpakketten van het AMVB op www.klascement.net om je klas voor te bereiden op een bezoek aan de expo en met de leerlingen te werken rond erfgoed en mondelinge geschiedenis. 

Archief en mondelinge geschiedenis

Daarnaast verzamelt het AMVB ook de verhalen en zaken van iedereen die voor de klas stond of op de banken zat van het Nederlandstalig onderwijs in Brussel. Heb je nog steeds je schriftjes uit het eerste leerjaar, of je boekentas die dagelijks meeging en hangen daar mooie herinneringen aan vast? Deel ze met ons of vertel ons gewoon je verhaal via info@amvb.be.

Samenwerking VGC

Het Archief en Museum voor het Vlaams Leven te Brussel, afgekort AMVB, is een pluralistische archiefinstelling in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Het AMVB organiseert de tentoonstelling met de steun van de Vlaamse Gemeenschapscommissie, de Nationale Loterij, de Stad Brussel, de Vlaamse overheid en in samenwerking met tal van partners. De VGC moedigt de Nederlandstalige scholen aan om massaal de tentoonstelling te bezoeken.