Toekomst voor kleuterschool Sint-Joris Cellebroers opnieuw verzekerd

Publicatiedatum: 
05 oktober 2019
De VGC heeft 250.000 euro vrijgemaakt om werken uit te voeren aan de schoolgebouwen en speelplaats van de kleuterschool Sint-Joris, vestiging Cellebroers. Daarmee wordt de werking van de school verzekerd, na de instorting van een middeleeuwse stadsmuur die aan de schoolsite grenst.
Schoolgebouw Sint-Joris Cellebroers

Renovatiewerken

Eind 2018 startten renovatie- en uitbreidingswerken in kleuterschool Sint-Joris in de Cellebroersstraat. Deze werken passen in het plan om de capaciteit van het aantal leerlingen in de school te verdubbelen.

Tijdens de werkzaamheden stortte op 19 november 2018 een deel van de eerste middeleeuwse omwalling van de Stad Brussel in. Deze omwalling uit de 13e eeuw grenst aan de schoolsite. Er waren op dat moment geen kinderen op de site aanwezig.

De VGC ondernam meteen initiatieven om de beveiliging van de schoolsite en de stabiliteit van de nog overeind gebleven middeleeuwse stadstoren te garanderen. De resterende stukken van de muur werden onder begeleiding van de Dienst Erfgoed van de Stad Brussel afgebroken en de zone rondom de instorting werd afgesloten. Daarna werd een grote hoeveelheid stabiliteitszand gestort om de helling te verstevigen. De VGC besteedde hiervoor al 100.000 euro.

Extra middelen

Daarnaast startten ook dringende werken om de toegankelijkheid van het schoolgebouw en de site te garanderen. De herstellingen aan de riolering, de waterdichting van de gebouwen en het elektriciteitsnetwerk moeten de kleuterschool opnieuw laten functioneren. Ook de speelplaats wordt vernieuwd. Voor al deze werken heeft het VGC-college nu in 250.000 euro extra voorzien.

Bijhorende documenten