Toekomst voor basisschool De Knapzak in Sint-Agatha-Berchem

Publicatiedatum: 
23 maart 2020
Na maandenlange onderhandelingen zijn de Scholengroep Brussel van het GO!, de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) en de gemeente Sint-Agatha-Berchem tot een oplossing gekomen voor de dreigende sluiting van de nog maar twee jaar geleden in containerklassen opgerichte gemeentelijke basisschool De Knapzak op de vestigingsplaats Openveld.
Kinderen speelplaats N-logo

De gemeente had eind 2019 aangegeven dat ze haar eerder opgestarte lagere afdeling op de Openveldsite wilde stopzetten wegens een gebrek aan financiële middelen. Daarop gingen de betrokken instanties in overleg met elkaar om de onderwijscapaciteit in Sint-Agatha-Berchem te behouden en een duurzame oplossing te vinden.

Vandaag bereikten de VGC, GO! Scholengroep Brussel en de gemeente Sint-Agatha-Berchem een principeakkoord. Het GO! neemt de vestigingsplaats Openveld van basisschool De Knapzak over. De noodzakelijke Nederlandstalige onderwijscapaciteit in Sint-Agatha-Berchem blijft zo behouden.

De leerlingen en leerkrachten kunnen op termijn terecht in een nieuw schoolgebouw, geïntegreerd in de nabijgelegen basisschool Zavelberg van het GO!. Het nieuwe gebouw ligt vlakbij de huidige school. De stap naar de nieuwe schoolomgeving is voor kinderen en ouders dus laagdrempelig. De VGC neemt het grootste deel van de financiering van het project op zich. In totaal zal het project ongeveer 6,5 miljoen euro kosten.