Subsidies uitrusting ICT voor basisscholen

De Vlaamse Gemeenschapscommissie heeft subsidies gegeven aan Nederlandstalige bassischolen in Brussel om te investeren in de ICT-uitrusting. Het doel was om een samenhangend ICT-beleid te ontwikkelen, zodat alle leerlingen de mogelijkheid krijgen om essentiële basisvaardigheden op het gebied van ICT te verwerven.

Maar waarom eigenlijk? Door de aankoop of leasing van ICT-materiaal te ondersteunen, kunnen de eindtermen beter worden bereikt. Leerlingen leren een computer, tablet en internet te gebruiken om sneller oplossingen te vinden, informatie op te zoeken, vaardigheden te oefenen en zelfstandig te werken. Daarnaast kunnen digitale schoolborden helpen om leerlingen meer betrokken en gemotiveerd te maken, en uiteindelijk ook betere prestaties te leveren. Op deze manier wil de Vlaamse Gemeenschapscommissie bijdragen aan de ontwikkeling van datageletterdheid, mediawijsheid, ICT- en informatievaardigheden bij de leerlingen.

In mei 2019 is de subsidieoproep gelanceerd, die liep tot juni 2020. Scholen konden subsidie aanvragen voor de aankoop of leasing van hardware-apparatuur, zoals digitale schoolborden, laptops en tablets. Per vestigingsplaats kon maximaal 20.000 euro per verticale leerlijn worden verkregen.

In totaal is er afgerond 2,5 miljoen euro vastgelegd voor de aankoop van ICT-materialen in 135 Nederlandstalige basisscholen in Brussel. Er werden 228 digitale schoolborden, 2.005 laptops en 1.565 tablets aangevraagd. Sommige scholen hebben ook apparatuur aangeschaft om hun bestaande netwerkverbindingen te verbeteren.