Porta 1070, eerste tienerschool van Brussel, officieel geopend

Publicatiedatum: 
05 oktober 2018
Op vrijdag 5 oktober 2018 opende de tienerschool Porta 1070 in Anderlecht officieel haar deuren. Met de opening van Porta 1070 van de vzw Sint-Goedele gaat de eerste Tienerschool in Brussel van start.
Porta 1070

Een tienerschool doorbreekt de klassieke structuur van ons onderwijs. Leerlingen brengen in dit concept vier jaar door in het lager onderwijs, vier jaar in de tienerschool en vier jaar in het secundair onderwijs. Op die manier wordt de breuklijn tussen het lager en het secundair onderwijs weggewerkt. De tienerschool sluit nauw aan bij de natuurlijke ontwikkeling van kinderen en jongeren en bereidt hen voor op een onderbouwde studiekeuze wanneer ze doorstromen naar de tweede graad van het secundair onderwijs.

Om de eerste Brusselse Tienerschool te introduceren sloegen het schoolbestuur Sint-Goedele en de VGC de handen in elkaar. Voor het realiseren van de blauwdruk ‘Naar een Tienerschool in Brussel’, gaf de VGC gaf een subsidie van 64.000 euro. Daarnaast werd voor de opstart van twee tienerscholen in Brussel (naast deze tienerschool in Anderlecht is er ook één op komst in Schaarbeek), door de VGC een budget van in het totaal 245.000 euro voorzien. Het Onderwijscentrum Brussel begeleidde de opstartende tienerschool en verzorgde een deel van het vormingstraject.

Niet enkel inhoudelijk is Porta 1070 een uniek project. Ook de locatie is bijzonder: de school wordt ondergebracht in de voormalige parochiale kerk Sint-Vincentius A Paulo. Het architectenbureau zorgde samen met het schoolbestuur, de betrokken directies en de VGC voor een vertaling van het nieuwe concept naar een brede en open infrastructuur, een poort tot de wereld. Een plaats die uitnodigt tot samenwerken en samen leren.

De werken aan de kerk werden gestart op 12 februari 2018. Ondanks de zeer korte termijn, konden op 1 september 2018 de deuren van de eerste Tienerschool openen. Ondertussen werkt de aannemer ijverig verder om tegen 1 september 2019 de bouwwerken volledig af te krijgen. Op dat moment zal de nieuwe school plaats kunnen bieden aan 572 leerlingen, waarvan 320 voor de tienerschool en 252 voor de hogere graden van het secundair onderwijs.

Voor de financiering van het bouwproject kon het schoolbestuur een beroep doen op capaciteitssubsidies van de Vlaamse Gemeenschap (8,5 miljoen euro) en de VGC (3 miljoen euro). Het schoolbestuur legt zelf 2 miljoen euro bij om het budget van 13,5 miljoen euro rond te krijgen.

Fotogalerij 
Porta 1070
Porta 1070
Porta 1070
Porta 1070
Porta 1070