Oproep Energiezorg op School

Publicatiedatum: 
04 maart 2021
De VGC lanceert in samenwerking met FIX een nieuwe oproep Energiezorg op School. Dien je aanvraag in en lever je bijdrage aan een beter milieu!
isolatie verwarmingsbuis (© FIX)

Alle Nederlandstalige basisscholen en secundaire scholen en academies van het deeltijds kunstonderwijs in Brussel alsook alle Nederlandstalige onderwijsinternaten gelegen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kunnen een subsidie aanvragen van maximaal 40.000 euro (80.000 euro voor buitenmuurisolatie). Beide subsidies kunnen met elkaar gecombineerd worden. De volgende energiebesparende maatregelen komen in aanmerking:

Warmte

  • Thermostatische kranen of zoneventielen
  • Regeling op de verwarmingsinstallatie
  • Condensatieketel

Isolatie

  • Isolatie van de muren
  • Dakisolatie
  • Oversteekvloerisolatie
  • Drievoudige beglazing

Monitoring

  • Brandstofdebietmeter
  • Koppeling energiemeter met EnergieID of gelijkwaardig

De meeste energiewinst wordt gehaald uit het plaatsen van thermostatische kranen of zoneventielen en het plaatsen van een regeling op de verwarmingsinstallatie. De werken worden daarom opgedeeld in 3 fasen. Via onderstaand organigram kan je nagaan voor welke energiebesparende maatregelen er subsidies aangevraagd kunnen worden.

Op basis van het aanvraagformulier en een eventueel plaatsbezoek bekijken vzw FIX en de VGC in welke scholen de nood aan energiebesparende maatregelen het grootst is. De VGC baseert zich op de verzamelde informatie om de subsidies toe te kennen.

Wil je in aanmerking komen? Vul dan vóór 17 mei 2021 het aanvraagformulier in op het e-loket van de VGC: subsidies.vgc.be. De aanvraag bevat onder meer een identificatie van het schoolgebouw en de gevraagde energiebesparende maatregelen. Je vindt er ook het subsidiereglement terug waarin de bepalingen, voorwaarden en procedure in werden opgenomen.

Wens je meer informatie over de subsidie Energiezorg op School 2020 Neem dan gerust contact op met Walter Borrenbergen op het nummer 02 563 04 90 of via walter.borrenbergen@vgc.be.

Hoe energie besparen op school?

Het is niet altijd even gemakkelijk om je school energiezuiniger te maken: waarin investeer je het best? Wat zijn de meest energiebesparende maatregelen? Je moet ook de nodige centen kunnen vrijmaken om te investeren, ook al verdien je die op termijn terug door de energiebesparing. De VGC en vzw FIX helpen jouw school daarbij: de VGC via subsidies en FIX via advies en uitvoering van de werken.

Heb je hulp nodig bij het invullen van het aanvraagformulier? Contacteer dan de helpdesk van FIX. U kan terecht bij Sam Fockedey of Sigrid Serpieters op het nummer 02 523 66 75.

Het energieproject van FIX

FIX helpt jouw school om tot 15% te besparen op uw energiefactuur. Twee energiedeskundigen geven aangepast advies op maat van uw school. Zij analyseren het energieverbruik en adviseren welke concrete maatregelen het meest doeltreffend zijn om efficiënt te besparen. De renovatieploegen van FIX voeren de werken daarna tegen een voordelig tarief uit.