Opening MigratieMuseumMigration

Publicatiedatum: 
09 oktober 2019
Op 12 oktober opent in Molenbeek het MigratieMuseumMigration. Het museum vertelt de verhalen van de vele migranten die Brussel mee hebben gevormd.
Ingang Migratiemuseum

Er zijn 184 nationaliteiten vertegenwoordigd in Brussel. Daarmee is onze stad de tweede meest diverse stad ter wereld. Mensen van over de hele wereld zijn op een bepaald moment in Brussel terecht gekomen: om te werken, om te studeren, voor de liefde, om een nieuw leven op te bouwen. Iedereen die hier aankomt, draagt een verhaal met zich mee.

Al deze verhalen krijgen nu een plek in het MigratieMuseumMigration van Foyer. Het museum verzamelt, vertelt en bewaart de verhalen van mensen die vandaag, gisteren of lang geleden in Brussel zijn aangekomen. Verhalen van onder andere de eerste generatie gastarbeiders, van de vroegste bewoners van het Klein Kasteeltje, van oorlogsvluchtelingen en van expats krijgen een permanente thuis in het museum. Het museum nodigt uit om via herinneringen en souvernirs op ontdekking te gaan in Brussel en in het leven van anderen. Tegelijkertijd wil het een ruimte zijn waar Brusselaars hun eigen verhaal delen.

Ook scholen kunnen in het MigratieMuseumMigration terecht. Het museum organiseert workshops voor leerlingen uit het lager en het secundair onderwijs. Tijdens de workshops ontdekken ze de tentoonstelling 'From pain to hope' van kunstenaar Elia Li Gioi. Daarna gaan de leerlingen creatief aan de slag met hun eigen dromen. Meer informatie over de workshops staat op de website van het museum.

De Vlaamse Gemeenschapscommissie kende een subsidie van 50.000 euro toe om de toegankelijkheid van het museum te verhogen en om het atelier uit te bouwen tot ontmoetingsplek.

Fotogalerij 
Installatie in de tuin van het migratiemuseum
Mensen in de hal van het migratiemuseum
Installatie in het migratiemuseum
Minister Gatz speecht in het migratiemuseum
Tuin van het migratiemuseum