Ontdek de geselecteerde schoolprojecten in de vierde editie van Bruss-it, voor stadsmakers met goesting

Publicatiedatum: 
07 juni 2019
Binnen de projectoproep Bruss-it krijgen 19 projecten die inzetten op gemeenschapsvorming in de publieke of semipublieke ruimte in 2019 een subsidie van maximaal 15.000 euro van de VGC . Het gaat over projecten die ontmoetingen en uitwisselingen stimuleren, ruimtes delen of tijdelijk invullen, sociale en culturele interventies op publieke en semipublieke plekken.
Bruss-it

Ook een aantal scholen krijgt de kans om samen met hun partners van hun wijk een betere plek te maken:

  • Met 'Paviljoen on tour' wil GBS Paviljoen een dynamiek  in de buurt rond de school creëren. Ouders en kinderen zullen een mobiele werfkeet verbouwen en aankleden, en gebruiken die daarna als buitenklas. De kar trekt ook de buurt in met activiteiten geprogrammeerd door de school i.s.m. de bib en de dienst cultuur van de gemeente. Lokale organisaties of individuen kunnen de kar gebruiken voor hun activiteiten in de publieke ruimte .
  • Dankzij 'Bru-divers', omdat winkelen ook anders kan” krijgen de leerlingen van de Cardijnschool de kans een winkeltje met zelfgemaakte producten als leeronderneming uit te baten. Een leegstaand pand in de buurt van het Weststation in Anderlecht wordt zo niet enkel een winkel maar ook een ontmoetingsruimte voor buurtbewoners, waar zij met elkaar en met de werking van het buitengewoon onderwijs in contact kunnen komen. Sint-Lukas Brussel en de Kunstacademie van Anderlecht zullen in deze ruimte en op het voorplein workshops en kunsttentoonstellingen organiseren en i.s.m. het buurthuis Scheut worden de ruimtes ter beschikking gesteld van buurtinitiatieven.
  • De Sint-Lukas Academie zal voor 'Buurtkeuken: In de studie' de kantine op het gelijkvloers na de schooluren  inzetten als ontmoetingsplaats voor verschillende publieken uit de Brabantwijk: passerende ambtenaren,  buurtbewoners, leerkrachten, leerlingen en hun ouders, studenten …  De jongeren van de Kunstacademie en buurtorganisaties kleden de kantine aan tot een gezellige ontmoetingsruimte. Elke dinsdagavond kan een andere lokale organisatie er een buurtkeuken organiseren en wordt de speelplaats opengesteld voor kinderen uit de buurt.
  • In het project 'Papageno goes green' van Brede School Papageno ontwerpen, beheren en bewerken kinderen, ouders, schoolteam en buurtbewoners samen een tuin in een park in de buurt van de school. De moestuin en de activiteiten hierrond, zoals kookcursussen, vormen de basis voor het verenigen van verschillende doelgroepen in de buurt zoals rusthuisbewoners, alleenstaande ouders … Het project is ook de eerste stap in het zichtbaar maken van verwaarloosde parken en speeltuinen in de omgeving.

Alle projecten vind je binnenkort terug op www.brussit.be.