Tijdens een persconferentie kondigde de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) aan dat het oude Beobank-gebouw, tussen de VUB-campus en het station van Etterbeek, wordt omgebouwd tot een moderne, multifunctionele onderwijscampus. De transformatie, uitgevoerd door projectontwikkelaar Befimmo in opdracht van de VGC via een Publiek-Private Samenwerking (PPS)-formule, omvat twee secundaire scholen en infrastructuur voor gemeenschapsactiviteiten.
Tijdens een persconferentie op de site van Pleinlaan 1 in Elsene werden de plannen onthuld. Het renovatieproject van de voormalige Beobankzetel, met een geschatte kost van 60 miljoen euro, zal de bestaande H-vormige structuur vlot herontwikkelen tot een schoolgebouw. Hierin krijgen twee secundaire scholen, met inbegrip van een theaterzaal, sportinfrastructuur, en gemeenschappelijke polyvalente ruimten, elk op een autonome manier een inpassing met enkele structurele ingrepen en aanpassingen.
Met 11.400 m² voor onderwijs zal het Koninklijk Atheneum Etterbeek van het GO! Gemeenschapsonderwijs een onderwijsaanbod ASO voor 750 leerlingen verzorgen, terwijl het Imelda-Instituut van vzw KATOBA een onderwijsaanbod TSO-BSO zal uitbouwen voor 400 leerlingen. Daarnaast is er ruimte voor meer dan 2.000 m² sportinfrastructuur en een theaterzaal van 375 m². Deze faciliteiten worden niet alleen gebruikt door de leerlingen tijdens de schooluren, maar ook opengesteld voor sportclubs buiten de schooluren. Polyvalente ruimten van in totaal 590 m² zullen worden benut door het Gemeenschapscentrum De Maalbeek. Met de theaterfaciliteiten wil men een belangrijke hefboom creëren voor de schoolprogrammatie in de regio.
De ligging van het gebouw biedt tal van voordelen, waaronder meer dan 7.000 m² buitenspeelruimte voor de scholen aan alle zijden van het gebouw. Bereikbaarheid is verzekerd via nabijgelegen bus-, tram- en spoorhaltes, wat de site zeer toegankelijk maakt voor scholieren, VUB-studenten, theater- en concertliefhebbers, en sporters uit heel Brussel en daarbuiten. Tot slot worden 125 parkeerplaatsen beschikbaar gesteld voor leerkrachten en bezoekers om de mobiliteit in de buurt te verbeteren.
Met dit bouwproject benadrukt de VGC haar engagement voor het Nederlandstalig onderwijs in Brussel. Deze nieuwe onderwijscampus belooft niet alleen een positieve impact op het onderwijslandschap, maar ook op de culturele en sportieve dynamiek in dit deel van Brussel. De VGC zet hiermee een duidelijk stempel op de stad en creëert een nieuwe, bruisende hub voor leren, ontmoeten en samenwerken.