Nieuwbouw en uitbreiding voor Anderlechtse basisschool Scheutplaneet

Publicatiedatum: 
25 september 2020
Het college van de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) heeft ingestemd met een principeakkoord over een renovatie en capaciteitsuitbreiding van de vrije basisschool Scheutplaneet aan de Ninoofsesteenweg in Anderlecht.
Gevelbord met N-logo

De gebouwen van basisschool Scheutplaneet zijn verouderd en voldoen niet meer aan de huidige kwaliteitsnormen. Het schoolbestuur, de vzw Katholiek Onderwijs Brussel Annuntiaten, wenst daarom renovatiewerken uit te voeren.

Bovendien staat één verdieping van het gebouw leeg sinds de recente verhuizing van de leerlingen van de secundaire school Imelda-instituut naar de campus St-Michel. Door ook deze lokalen te renoveren kan de basisschool uitgroeien tot een volwaardige dubbele basisschool.

Dankzij de renovatie van het schoolgebouw en de speelplaats kan de capaciteit van de school uitbreiden met 152 plaatsen tot een totaal van 480.

De school zal tijdens de werken operationeel blijven, omdat de bestaande “kapel”, die nu niet gebruikt wordt, samen met de turnzaal omgebouwd zullen worden om er drie tijdelijke klassen in onder te brengen. Voor de inrichting van deze tijdelijke klassen, kan het schoolbestuur rekenen op een tussenkomst van de VGC van € 70.000.

Na de renovatiewerken aan het schoolgebouw zal er op de campus een nieuwe turnzaal worden opgetrokken. Voor de bouw hiervan keurde de VGC reeds eerder een subsidie van €500.000 goed.

De werken, die starten begin 2021, zullen ongeveer twee jaar duren. De totale kostprijs voor de renovatiewerken en het vernieuwen van de speelplaats wordt geraamd op € 4,12 miljoen (inclusief btw en algemene kosten). Om de renovatie en de capaciteitsuitbreiding te kunnen realiseren besliste het VGC-college een subsidie van € 3,37 miljoen toe te kennen.