Nederlandstalige scholen in Brussel gestart met vaccineren leerlingen

De Vlaams Gemeenschapscommissie (VGC) verhoogt, samen met BruZEL en de Nederlandstalige secundaire scholen in Brussel, de vaccinatiegraad bij leerlingen door onder andere op scholen ter plaatse te vaccineren. Deze week zijn de eerste drie scholen aan de beurt. Woensdag 15 september werden de eerste prikken toegediend.

De VGC wil zoveel mogelijk leerlingen via de school vaccineren. De vaccinatie wordt per school georganiseerd volgens de mogelijkheden van de school. Scholen die dicht bij een Brussels vaccinatiecentrum liggen, gaan er met de leerlingen naartoe. Ze krijgen daar hun eerste en een tweede prik. In andere scholen komt een vaccinatieteam leerlingen vaccineren op school.

De schoolomgeving is vertrouwd voor de jongeren en dus de beste plaats bij uitstek om de leerlingen te informeren en gerust te stellen. Om gevaccineerd te kunnen worden, moeten leerlingen van 12 tot en met 15 jaar de schriftelijke toestemming hebben van hun ouders. Vanaf 16 jaar is die toestemming niet meer nodig.

Op dit moment is 20% van de Brusselse jongeren tussen 12 en 17 jaar volledig gevaccineerd. 30% van deze jongeren kreeg één dosis toegediend. In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest lopen 15.330 leerlingen school in één van de 40 Nederlandstalige secundaire scholen.

De GGC, verantwoordelijke instelling van de vaccinatie op het Brussels grondgebied, zorgde voor de logistieke ondersteuning en een versnelde aanlevering van vaccins. In totaal zullen deze week in de drie scholen meer dan 100 prikken gezet worden.

In de week van 13 september wordt ingezet op vaccinaties in drie scholen: COOVI secundair onderwijs, Koninklijk Atheneum Unesco Koekelberg en Don Bosco Sint-Pieters-Woluwe. Deze scholen verzamelden in versneld tempo de toestemmingsbrieven voor de ouders.

Daarna volgen de andere secundaire scholen. Tegen eind oktober zullen in meer dan 20 scholen de leerlingen ook hun tweede prik op school gekregen hebben. Een vijftiental scholen gaat met de leerlingen naar een vaccinatiecentrum of lokale antenne in de buurt.

Voor meer info, neem contact op met: onderwijs.vorming@vgc.be