Modernisering eerste graad secundair onderwijs

Publicatiedatum: 
05 september 2019
Dit schooljaar start de modernisering in de 1ste graad van het secundair onderwijs. Leerlingen krijgen een brede basisvorming. Daarnaast is er een keuzegedeelte om een betere studieoriëntatie te bevorderen in de tweede graad. Ook verplichte remediëring wordt mogelijk.
Sfeerfoto klaslokaal Sint-Niklaasinstituut Anderlecht

1ste graad

Het keuzegedeelte en differentiatiepakket kan sterk verschillen per school. Informeer dus goed bij de secundaire school van uw kind naar de mogelijkheden. Ook de nieuwe eindtermen voor de eerste graad gaan in vanaf 1 september 2019.

2de en 3de graad

De modernisering van het secundair onderwijs verloopt gradueel. Voor de 2de graad gaat dit van start in het schooljaar 2021-2022. Leerlingen zullen een 'doorstroomgerichte' studierichting kunnen kiezen, als ze na het secundair onderwijs willen verder studeren. Wie na het secundair onderwijs wil werken, kan kiezen voor een 'arbeidsgerichte' studierichting. Er zullen ook studierichtingen zijn met een zogenaamde 'dubbelde finaliteit' die zowel doorstroom- als arbeidsmarktgericht zijn.

De onderverdeling tussen het algemeen (aso), beroeps- (bso), kunst- (kso), technisch (tso) secundair onderwijs en de Centra voor Leren en Werken blijft bestaan. Zowel in het voltijds onderwijs (bso, tso) als in de Centra voor Leren en Werken (CLW) kunnen leerlingen kiezen voor 'duaal leren'.

Meer info