Maak je leerlingen wegwijs in de begroting met educatief spel

Brussel Financiën en Begroting (BFB) heeft een nieuw educatief spel gelanceerd: “De begroting op de weegschaal”. Het spel leert leerlingen uit het lager en secundair onderwijs hoe een begroting werkt en laat hen kennismaken met begrotingstechnieken. Met het gratis spel wil BFB de begroting van het gewest toegankelijker maken voor het brede publiek.

BFB startte in 2021 de ontwikkeling van een educatief spel dat leerlingen kennis laat maken met begrotingstechnieken. Dit project sluit aan bij de website “budget.brussels” van BFB, waarmee de administratie de begroting van het gewest toegankelijker wil maken voor het brede publiek. Het spel wordt gratis verdeeld onder de geïnteresseerde Nederlandstalige en Franstalige scholen van het gewest.

BFB startte in 2021 de ontwikkeling van een educatief spel dat leerlingen de werking van de begroting van het Brussels Gewest spelenderwijs laat ontdekken.. Het spel is ontworpen voor leerlingen van de 3de graad van het basisonderwijs en de 1ste graad van het secundair onderwijs. De leerlingen leren begrotingsbegrippen kennen en krijgen inzicht in de mechanismen van het begrotingswerk van een regering. Het spel legt sterk de nadruk op burgerschapscompetenties, zoals inspraak, participatie, besluitvorming en de rol van de overheid in een samenleving.

In het spel krijgen de leerlingen de opdracht een begroting in evenwicht op te stellen en daarvoor beslissingen te nemen over projecten of maatregelen die geld opbrengen of kosten. Het spel illustreert dat er rekening moet worden gehouden met wat de burgers willen, maar ook dat er bij elke keuze dilemma’s opduiken, waarover discussies gevoerd worden die voorstanders en tegenstanders dienen te beargumenteren. Zo leren de leerlingen dat elke keuze voor uitgaven of inkomsten gevolgen heeft en dat die keuzes niet altijd populair zijn.

Het weegschaalspel is een analoog educatief spel met digitale ondersteuning. De resultaten van de samengestelde begroting worden gevisualiseerd op een smartboard. De leerlingen zien zo onmiddellijk of er een evenwicht, een tekort of een overschot is, en hoe populair of net onpopulair hun beslissingen en maatregelen zijn. Het spel duurt twee lesuren en is geschikt voor groepen van 7 tot 25 leerlingen.

'De begroting op de weegschaal' kan besteld worden via bfb.communicatie@gob.brussels, met vermelding van contactpersoon, onderwijsniveau (lager/secundair), afleveradres en telefoonnummer. Het spel werd ontwikkeld door “De Aanstokerij”, op initiatief van Brussel Financiën en Begroting.