Lessenpakket ‘mondelinge geschiedenis’ voor de tentoonstelling ‘200 jaar Nederlandstalig onderwijs in Brussel’.

Publicatiedatum: 
02 maart 2021
In november en december 2021 kunnen de Nederlandstalige scholen in Brussel gratis naar de tentoonstelling "200 jaar Nederlandstalig onderwijs in Brussel" in GC De Markten. Het Archief en Museum voor het Vlaams Leven te Brussel (AMVB) roept jou en je leerlingen op om actief deel te nemen aan de tentoonstelling. Werk je met je klas graag rond spreek -en ICT - vaardigheden? Gun je jouw leerlingen en hun omgeving graag een plaatsje in de tentoonstelling? Schrijf dan in voor het traject mondelinge geschiedenis.
Afbeelding archief 200 jaar NL onderwijs in Brussel

Lessenpakket ‘mondelinge geschiedenis’

In samenwerking met het OCB maakte het AMVB 2 lessenpakketten 'mondelinge geschiedenis' in het kader van de tentoonstelling: eentje voor de derde graag BaO en eerste graad SO, en een tweede voor de 2de en 3de graad SO.
Deze pakketten werden speciaal ontwikkeld om je leerlingen uit te dagen op onderzoek te gaan naar hoe hun ouders en (over)grootouders schoolliepen en te reflecteren over de school van de toekomst.

Raadpleeg en download het lessenpakket via deze link.
Schrijf in voor het traject mondelinge geschiedenis van het AMVB via dit formulier. We peilen in het formulier ook naar jullie mening over de titel van de tentoonstelling "Van Calepin naar Totebag".
Nog vragen? Neem contact om met de onderwijsondersteuners van het OCB in je school of stuur een mailtje naar fanny.michiels@amvb.be.

Tentoonstelling ‘200 jaar Nederlandstalig onderwijs in Brussel’

De pakketten werden ontwikkeld als voorbereidend traject voor de belevingstentoonstelling "Van Calepin naar Totebag: 200 jaar Nederlandstalig onderwijs in Brussel in GC De Markten waar de scholen in november en december 2021 gratis naartoe kunnen. In deze expo nemen meerdere generaties van één familie jou en je leerlingen mee op sleeptouw doorheen de geschiedenis van het Nederlandstalig onderwijs in Brussel. Je loopt als bezoeker door verschillende klassen en ervaart hoe je als kind, jongere schoolliep in Brussel sinds 1820. De tentoonstelling wordt op maat van de Brusselse klassen ontwikkeld. De inschrijvingen starten op 3 mei 2021.

De tentoonstelling is in een initiatief van het Archief en Museum voor het Vlaams Leven te Brussel (AMVB), met steun van de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC), de Vlaamse Gemeenschap, de Stad Brussel en meerdere Brusselse partners.