Hoger Instituut voor Schone Kunsten komt naar Brussel

Publicatiedatum: 
26 maart 2020
Het Hoger Instituut voor Schone Kunsten (HISK) uit Gent en de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) slaan de handen in elkaar en brengen de unieke artistieke opleiding naar Brussel.
studio Nelleke Cloosterman

Het HISK begeleidt jonge kunstenaars die al een masteropleiding achter de rug hebben, via een tweejarig programma verder naar een artistieke carrière. Geselecteerde kunstenaars krijgen van het HISK een atelier en werkplaatsen ter beschikking en administratieve en logistieke ondersteuning. Ze doorlopen een pedagogisch traject met nationale en internationale gastdocenten, workshops, open studiedagen, studiereizen en gezamenlijke projecten. Na een afstudeerproject, meestal een tentoonstelling, ontvangen de laureaten een getuigschrift. Het postgraduaat is uniek in België.

De VGC kende het HISK een subsidie van 185.000 euro toe. Hiermee kan het HISK een ruimte in de voormalige Gossetfabriek in Sint-Jans-Molenbeek verbouwen en inrichten tot een multifunctionele ruimte met ateliers, werkplaatsen, event- en tentoonstellingsruimte. Zo heeft het HISK naast een Gentse, nu ook een Brusselse uitvalsbasis.

De nieuwe ruimte zal ook ter beschikking worden gesteld aan de Nederlandstalige academies beeldende kunsten, de hogeronderwijsinstellingen, professionele kunstenaars, kunst- en cultuurorganisaties.