GO! Freinet bassischool De Telescoop in Laken officieel open

Vandaag vond de officiële inhuldiging plaats van GO! Freinet bassischool De Telescoop in Laken. De nieuwbouw biedt plaats aan 200 kinderen.

Vorig schooljaar verhuisden de leerlingen van de containerklasjes in de Ulensstraat in Molenbeek naar het splinternieuwe gebouw dat grenst aan de tuinen van het Koninklijk Paleis. Het pedagogisch concept van deze eerste Nederlandstalige methodeschool in Laken kent veel succes. Op één jaar tijd steeg het aantal leerlingen van 138 naar 160. De school biedt plaats aan 200 kinderen.

Het architectenbureau URA koos voor een ontwerp dat aansluit bij de visie van de school met het ‘binnenbrengen’ van de wereld’ als kerndoelstelling. Wanneer je de schoolpoort opent, word je meteen verrast door het open zicht op enerzijds het gebouw van de lagere school en anderzijds dat van de kleuters. Beide gebouwen geven uit op de speelplaats.

In de lagere school verbindt een gang de klassen, polyvalente ruimtes en leraarskamer tot één ‘binnenstraat’ met deuren en grote ramen. Hetzelfde concept werd doorgetrokken in het gebouw van de kleuterschool waar de klassen uitgeven op een open trappenhal.

 

School als microkosmos

Om de verbondenheid met de wereld nog te vergroten, bereikt de school via contacten met onder meer het Rode Kruis, Samusocial en Foyer, zeer veel verschillende nationaliteiten. Zo zijn er kinderen van ouders uit Oekraïne, Brazilië, Italië, Spanje, Marokko en nog veel andere landen.

Vernieuwende onderwijsmethoden

De school kiest voor vernieuwende onderwijsmethoden om een gepersonaliseerd leertraject voor elk kind te verzekeren. Kinderen leren rekenen volgens de ‘ijsbergmethode’ en ontwikkelen hun lees- en luistervaardigheid volgens de ’Lezen Is Top (LIST)’ methode. Vorig schooljaar nog werd zorgleerkracht Christophe De Turck verkozen tot beste Boekenmeester 2021.