Fotoboek 'Brusselse scholen in beeld. Buitengewoon rapport 2000-2018. Nederlandstalig onderwijs in Brussel'

Publicatiedatum: 
15 januari 2019
Voor deze nieuwe publicatie van de VGC bezocht fotograaf Stijn Bollaert een veertigtal scholen in Brussel. Het resultaat is indrukwekkend. Het boek toont een staalkaart van achttien jaar investeringen in duurzame en innovatieve scholenbouw.
Fotoboek: Brusselse scholen in beeld

Het Nederlandstalig onderwijs in Brussel heeft een sterke reputatie. Het staat bekend om zijn kwaliteit. Die kwaliteit uit zich ook in de schoolinfrastructuur.

De voorbije achttien jaar investeerde de VGC bijna 390 miljoen euro in scholenbouw. Het geld ging naar de bouw van nieuwe scholen, maar ook naar de renovatie, uitbreiding en verbetering van bestaande en verouderde schoolinfrastructuur. Meer in het bijzonder zijn tussen 2000 en 2018 in meer dan honderd scholen bouw-, verbouw- of renovatieprojecten gerealiseerd.

Alleen al in het basisonderwijs zijn 5.400 extra plaatsen gecreƫerd. De komende jaren komen daar nog eens 4.300 plaatsen bij. Ook in het secundair onderwijs komen er in totaal 5.000 plaatsen bij.

Scholen uitbreiden of nieuwe scholen bouwen is geen eenvoudige opgave. In Brussel is ruimte schaars. Het vergt heel wat creativiteit om de bijkomende schoolinfrastructuur een plaats te geven in het dichtbebouwde stedelijk weefsel. Het boek toont een aantal opmerkelijke oplossingen: soms worden scholen ondergebracht in een verlaten kantoorgebouw, een voormalig herenhuis, een oud industrieel gebouw of zelfs een ontwijde kerk.

Op andere plaatsen is ruimte vrijgemaakt voor nieuwe, grote scholencampussen. De architectuur is hoogstaand, eigentijds en duurzaam. De nieuwe scholen geven een sterke impuls aan de Brusselse wijken. De school van de eenentwintigste eeuw is al lang geen afgesloten eiland meer, maar stelt zich ten dienste van de omliggende buurt.

Het boek toont een selectie van de investeringen van de voorbije achttien jaar en werpt een blik op ambitieuze toekomstprojecten. De investeringen zijn broodnodig. Brussel blijft immers groeien en verjongen. De VGC blijft investeren in de kwaliteit van het Nederlandstalig onderwijs in Brussel en bouwt op die manier mee aan de toekomst van onze hoofdstad.

Alle scholen van het Nederlandstalig onderwijs in Brussel ontvangen een exemplaar.

Ook interesse in het boek? Stuur een mailtje naar onderwijs.vorming@vgc.be.

Fotogalerij 
Unesco
Comenius
Kasterlinden
COOVI
Lutgardis