Eerstesteenlegging voor uitbreiding van GO! campus Zavelberg in Sint-Agatha-Berchem

Vandaag vond de eerste steenlegging plaats van een uniek nieuwbouw- en renovatieproject op de Zavelbergsite in Sint-Agatha-Berchem. Een drie verdieping tellende nieuwbouw die organisch verbonden is met het gerenoveerde bestaande schoolgebouw brengt het kinderdagverblijf, de kleuter- en lagere school samen onder één dak.

Een opvallend kenmerk van het gebouw is de doorgroeistructuur: kinderen kunnen er van baby tot het einde van hun lagere schooltijd school lopen. De integratie van kinderdagverblijf en school in één gebouw bevordert niet alleen de samenwerking tussen teams, maar ook de band tussen peuters en kleuters.

Het nieuwbouw- en renovatieproject werd gefinancierd de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) en het Vlaams Infrastructuurfonds voor Persoonsgebonden Aangelegenheden (VIPA). De VGC droeg 7,425 miljoen euro bij, het VIPA 1,552 miljoen.

Het verhaal van dit project begint na de overname en integratie van de wijkafdeling van de gemeentelijke basisschool Knapzak in 2022. Als gevolg daarvan ​ moest er extra ruimte gecreëerd worden voor GO! Basisschool Zavelberg. Er werd gekozen voor een nieuwbouw en renovatie van het bestaande schoolgebouw. Het oude gebouw van GO! kinderdagverblijf Zandlopertje voldeed niet meer aan de vereisten op gebied van ruimte, comfort en technische voorzieningen en moest worden gesloopt. In afwachting van de nieuwbouw zal het kinderdagverblijf op de Zavelbergsite tijdelijk gehuisvest worden in een mobiele unit, gefinancierd door de VGC.

Voor dit project werkte de scholengroep samen met het consortium DeBuild met aannemer Democo en architectenbureau OSKAR. De indeling van het gebouw is doordacht met een atrium waarin een trap de kleuterklassen op de begane grond verbindt met het kinderdagverblijf en de onthaalklassen op de eerste verdieping. De tweede verdieping herbergt klassen voor het 5de en 6de leerjaar, samen met een ruime sportzaal. Elk niveau biedt toegang tot buitenruimtes via een stalen structuur met terrassen aan de gevel. Het architecturale concept benadrukt duurzaamheid, passend bij de visie van de school. Zo zal het gebouw opgetrokken worden met gerecycleerde bakstenen en de bomen die moeten wijken voor de nieuwbouw worden elders op de site gecompenseerd door nieuw aangeplante bomen. Voor het ontwerp van de nieuwbouw werd rekening gehouden met een minimale impact op de open en groene ruimte op de site. Naast de nieuwbouw wordt de zuidvleugel van de bestaande basisschool grondig gerenoveerd, om ook daar de ruimten beter te benutten.

Dankzij dit nieuwbouw- en renovatieproject kan de school uitbreiden naar 400 leerlingen, met een maximale capaciteit van 440 leerlingen. Het kinderdagverblijf heeft een capaciteit van 54 kinderen, met op de eerste verdieping een veilige afsluitbare speelstraat. Om de eenheid en samenwerking met de kleuter- en basisschool te benadrukken, verandert de naam van het kinderdagverblijf naar GO! kinderdagverblijf Zavelberg.

Het einde van de nieuwbouwwerken is voorzien in het eerste deel van 2025, de leerlingen kunnen er op 1 september 2025 hun intrek in nemen.