Eerstesteenlegging van Campus STREAM in Anderlecht

Met een eerstesteenlegging werd het startschot gegeven voor de bouwwerken van Campus STREAM, een innovatief en klimaat-proof onderwijscomplex aan het kanaal in Anderlecht. De Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) bouwt er, in samenwerking met het GO! en de gemeente Anderlecht, een nieuwe campus van 21.000 m² voor een Nederlandstalig kinderdagverblijf, basisschool en secundaire school.

Campus STREAM is een ambitieus project dat een reeks onderwijsinstellingen zal huisvesten. De campus wil een inspirerende leeromgeving bieden aan kinderen van 0 tot 18 jaar. De campus zal bestaan uit drie instellingen:

  • ​de secundaire school GO!4Tech van het GO! Gemeenschapsonderwijs;
  • ​de gemeentelijke Basisschool Stroomboot;
  • ​en het gemeentelijk kinderdagverblijf

In 2020 nam de VGC het initiatief om een nieuwe onderwijscampus te bouwen, als antwoord op de vraag van de Brusselaars naar meer plaatsen in het onderwijs. Zeer snel kwam een goede samenwerking tot stand, tussen de VGC, het GO!, de gemeente Anderlecht en de ontwikkelaar KAIROS-Federale Verzekeringen.

Het ontwerp, een modern, functioneel en duurzaam complex dat voldoet aan de behoeften van de leerlingen en het onderwijzend personeel, is het resultaat van die samenwerking, getekend door SMAK Architects, Atelier Kempe Thill & Kaderstudio, en Polo Architects.

De bouwwerkzaamheden gingen van start in december 2022 en de voorlopige oplevering wordt verwacht in mei 2025. De uitbreiding van de capaciteit zal een sleutelrol spelen bij Campus STREAM. Vanaf het schooljaar 2025-2026 zal de campus plaats bieden aan zo’n 1.280 leerlingen:

  • Kleuteronderwijs: + 192
  • Lager onderwijs: + 288
  • Secundair Onderwijs: + 800

Met een capaciteit van 54 kinderen, zal het kinderdagverblijf een professioneel aanbod kunnen leveren aan de kinderen en ouders in Anderlecht en omstreken.