Een nieuwbouw en renovaties voor de drie academies van Etterbeek en Schaarbeek

De Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) en de Vlaamse overheid investeren samen 2,5 miljoen euro in de Muziekacademie F. Chopin en het RHOK van Etterbeek en in de Muziekacademie Fiocco van Schaarbeek.

De GO! Muziekacademie F. Chopin Etterbeek aan de Oudergemlaan, die in verouderde gebouwen zit, krijgt een nieuw schoolgebouw aan de Generaal Tombeurstraat. Deze site bevindt zich vlak naast de hoofdvestiging van het RHOK, de GO! Academie voor Beeldende Kunsten Etterbeek. Het gaat om leslokalen voor individuele lessen en grotere ruimten voor samenspel, ensembles en concerten.

Voor het RHOK zelf worden er nieuwe atelierruimten voorzien, zodat ook daar in de beste omstandigheden kunsten en ambachten kaunnen aangeleerd worden. De GO! Muziekacademie ‘Fiocco’ in Schaarbeek krijgt een subsidie om haar façade te renoveren en een nieuw sanitair te bouwenvoorzien.

De werken maken deel uit van een investeringsoperatie voor de infrastructuur van de Nederlandstalige academies in Brussel. De Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) voorziet hiervoor in 5,15 miljoen euro, de Vlaamse overheid maakt 3 miljoen euro vrij.

In het recente verleden zorgde de VGC al voor nieuwe gebouwen voor de Hoofdstedelijke Academie van de Stad Brussel en voor de Sint-Lukas Academie in Schaarbeek. De Vlaamse Gemeenschap kende begin 2020 via het Vlaams Brusselfonds een investeringssubsidie toe voor de danszaal in de Muziekacademie Anderlecht . Binnen de huidige investeringsoperatie van om en bij de 10 miljoen euro neemt de VGC de coördinatie op zich.

Het investeringsplan is ondertussen zo goed als uitgerold: de voorbije maanden werden subsidies vrijgemaaktvoorzien voor nieuwe schoolgebouwen voor de Muziekacademies van de gemeente Sint-Agatha-Berchem en van de gemeente Sint-Pieters-Woluwe. Met de gemeente Jette zijn de gesprekken nog lopende om te investeren in de Gemeentelijke Muziekacademie nog lopende.