Databuzz helpt Brusselse schooljeugd verder werken met digitale technologie

De Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) heeft een principeakkoord van 615.000 euro goedgekeurd waarmee het lopende Databuzz-project verlengd wordt tot eind 2024. Dit initiatief van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) helpt leerlingen en leerkrachten in het Brussels Nederlandstalig onderwijs werken met de nieuwste digitale technologie.

De Databuzz is een mobiel educatief data science lab in een bus, waar een ruim aanbod aan interactieve workshops gevolgd kunnen worden. Deze workshops zijn bestemd voor leerlingen en hun leerkrachten vanaf de derde graad lager onderwijs tot de derde graad secundair onderwijs in de Nederlandstalige Brusselse scholen. De Brusselse jongeren leren in de bus onder meer de kansen en gevaren kennen van artificiële intelligentie, fake news of datajournalistiek. De afgelopen schooljaren gingen al meer dan 1.500 leerlingen uit 29 scholen in de Databuzz op ontdekking.

Het principeakkoord verlengt het project tot 31 december 2024. Door die verlenging kunnen Nederlandstalige scholen in Brussel de Databuzz de komende jaren gratis blijven reserveren. Het project zal ook uitgebreid worden naar het volwassenenonderwijs. Daar worden nieuwe workshops voor ontwikkeld.

Er komt verder ook een speciaal aanbod voor de Brusselse lerarenopleidingen. Op die manier kunnen toekomstige leerkrachten zelf aan de slag met digitale technologieën en kunnen ze hun leerlingen later wegwijs maken in de wereld van data, artificiële intelligentie, privacy en online identiteit.

Meer informatie is terug te vinden op www.databuzz.be. Scholen kunnen hun gratis bezoek van de Databuzz reserveren via deze website.