COOVI-campus versterkt het werkplekleren en vergroot de aansluiting van de opleidingen op de arbeidsmarkt dankzij een VGC-investering van 8,7 miljoen euro

De Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) investeerde bijna 9 miljoen euro in de renovatie en herinrichting van gebouw 3B op de COOVI-campus in Anderlecht. Gebouw 3B, dat dateert uit 1949, was dringend aan renovatie toe om te voldoen aan de hedendaagse normen voor schoolgebouwen op het gebied van energie-efficiëntie, veiligheid en educatie. Met deze investering beoogden het GO! en de VGC niet alleen de modernisering van de faciliteiten, maar ook de versterking van COOVI's unieke karakter als een centrum voor beroepsopleidingen en praktijkgericht leren. 

De COOVI-campus biedt huisvesting voor GO! COOVI Secundair Onderwijs, GO! CVO (Centrum voor Volwassenenonderwijs) Brussel en GO! Castor Duaal Leren. De renovatie omvat de creatie van flexibele lesruimtes die niet alleen dienen voor traditioneel klasgebruik, maar ook voor degustaties, experimenten en samenwerkingen met het werkveld. Nieuwe laboratoria, waaronder een farmaceutisch labo voor de opleiding farmaceutisch technisch assistent (CVO) en een multifunctioneel analytisch laboratorium, versterken de wetenschappelijke vakken en bieden ruimte voor praktijkgerichte onderwijsmethoden.

Nieuw is ook het smaaklabo voor professionele degustaties. Het labo is uitgerust met spoelbakken en een vakbibliotheek voor zowel de opleidingen horeca en drankenkenner van de drie instellingen als voor de populaire CVO-opleidingen technicus in fermentatieprocessen brouwen, wijn maken, destilleren.

De moderne uitrusting van de flexibele lesruimten voldoen volledig aan de didactische eisen van de opleidingen. ’s Avonds kunnen deze ruimten ook gebruikt worden voor de lerarenopleidingen van de VUB en de Erasmushogeschool. Gedeeld gebruik, of het nu gaat om sporten of om evenementen die de leerlingen, studenten of cursisten oefenkansen geven, wordt in dit schoolgebouw mogelijk gemaakt. 

In het bijgebouw werd de bestaande sportzaal opgefrist en zijn er extra kleedruimtes. De zaal kan ingezet worden voor externe evenementen, georganiseerd en begeleid door de cursisten en leerlingen van de opleidingen toerisme, horeca, onthaal en verkoop. Er komt ook een oefenwinkel voor de leerlingen van het GO! Castor Duaal Leren waar huisbereide producten zullen verkocht worden.

Met deze grootschalige renovatie is de flexibiliteit tussen les en praktijk, tussen het onderwijs en het klaarstomen voor de arbeidsmarkt, op de COOVI-campus compleet. Na de bouw van de iconische keukentoren en de paviljoenen voor bakkers en slagers, komen nu ten slotte de farmaceutische wetenschappen en de kunsten van het brouwen, fermenteren en distilleren volop aan bod. Het gerenoveerde gebouw zorgt niet alleen voor meer mogelijkheden tot samenwerking tussen het secundair onderwijs, volwassenenonderwijs en duaal leren. De multifunctionele labo’s creëren extra mogelijkheden voor werkplekleren. Zo kunnen de opleidingen nog beter afgestemd worden op de arbeidsmarkt.