Co-working space voor pas afgestudeerde studenten in Brussel

Jaarlijks studeren er tussen de 9.000 en 10.000 studenten af aan de Nederlandstalige hogeronderwijsinstellingen in Brussel. Brik vzw wil hen helpen om na het afstuderen hun weg te vinden in de stad. Daarom start Brik met een nieuwe co-workingruimte die de brug maakt tussen het studentenleven en wonen, werken en leven in de stad. De pas afgestudeerde studenten kunnen er terecht voor workshops, sociale evenementen en om er de eerste stappen te zetten in hun professionele carrière. De Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) ondersteunt het project met een subsidie van 30.000 euro.

Om pas afgestudeerde studenten een plek in Brussel te geven bij de start van een nieuwe levensfase in de stad, wil Brik een co-working space ontwikkelen die aangepast is aan en inspeelt op de behoeften van pas afgestudeerden. Hier kunnen ze informatie vinden over wonen, werken en leven in Brussel en over Nederlandstalige organisaties in de stad. Samen met partners als Tracé Brussel organiseert Brik workshops om de studenten verder wegwijs te maken in het ​ Brusselse werkveld.

De co-workingruimte wordt toegankelijk voor studenten die net afgestudeerd of aan het afstuderen zijn aan één van de Nederlandstalige hogescholen en universiteiten in Brussel. Als ze actief op zoek zijn naar hun eerste job, kunnen ze er terecht om sollicitatiebrieven te schrijven, sollicitatie-opdrachten voor te bereiden en hun carrièreplannen vorm te geven. Starters vinden er een gestructureerde werkplek waar ze kunnen telewerken. Pas afgestudeerde ondernemers en freelancers kunnen hier een netwerk uitbouwen en hun administratie doen. Studenten die hun opleiding afronden, maar wel al werken, kunnen hier zowel aan de slag voor hun studie als voor hun werk.

Brik helpt hen niet alleen om voet aan de grond te krijgen op de Brusselse arbeidsmarkt, maar helpt hen ook met het uitbouwen van een nieuw sociaal netwerk.

De nieuwe co-workingruimte opent de deuren in september. Naast 40 werkplekken, zijn er ook vergaderlokalen en gemeenschappelijke ruimtes waar de co-workers kunnen ontspannen. De gebruikers krijgen gedurende één jaar toegang tot de co-workingruimte met de mogelijkheid om die periode met één jaar te verlengen.

Studenten die zich willen aanmelden, kunnen terecht op brik.be.