Brusselse leerlingen leren debatteren in de klas

Vzw Debateville, een debat-en spreekvaardigheidsprogramma voor jongeren in de grootstad, organiseert vanaf dit schooljaar workshops rond debatteren in de Nederlandstalige scholen in Brussel. Tijdens de workshops leren de leerlingen wat debat is en ontdekken ze waarom debatteren belangrijk is. De Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) ondersteunt deze workshops.

Debateville organiseert al sinds 2020 debatateliers voor jongeren na de schooluren. Nu gaat Debateville ook aan de slag in de klas zelf. Tijdens de workshops in de klas, leren leerlingen via spelletjes alles over overtuigen, argumenteren, zich inleven in een ander standpunt, spreekdurf en public speaking. De workshops zijn beschikbaar voor leerlingen van de derde graad van het lager onderwijs.

Leren debatteren is ook voor leerlingen uit het basisonderwijs belangrijk. De leerlingen leren eerst en vooral dúrven spreken voor een groep. En ze leren naar argumenten zoeken om hun mening op een goede manier te formuleren, ze leren tegenargumenten ontkrachten en op een beschaafde manier discussiëren. Allemaal vaardigheden die ze in hun verdere leven nog vaak nodig zullen hebben.

De leerkrachten ontvangen een toolkit met werkvormen rond debat in de klas, waarmee ze ook na de workshop aan de slag kunnen gaan. De VGC trekt voor dit initiatief 20.000 euro uit voor het schooljaar 2022-2023.