Bouw campus Gallait in Schaarbeek officieel van start

Publicatiedatum: 
27 november 2019
In Schaarbeek wordt vandaag de eerste steen gelegd voor campus Gallait, een gloednieuwe scholencampus die op 1 september 2020 de deuren opent. Hiermee werd de aftrap gegeven voor de bouw van een multifunctioneel scholencomplex met een grote secundaire school, een basisschool en de tweede tienerschool van Brussel. De scholen, onder de directie van Sint-Goedele vzw, zullen plaats bieden voor 1.060 leerlingen. Daarnaast nemen begin september 2020 drie jeugdwerkingen hun intrek op de site. De VGC maakt hiervoor zo’n 36,8 miljoen euro vrij.
Campus Gallait

Kinderen en jongeren brede ontwikkelingskansen bieden

De multifunctionele campus staat volledig in het teken van de brede ontwikkeling van kinderen en jongeren. In de secundaire school en de tienerschool staan brede vormingspakketten op het programma voor de respectievelijk 600 en 240 jongeren. De basisschool is een brede school die maximale ontwikkelkansen nastreeft voor 220 lagereschoolkinderen en kleuters. Dat doet ze door organisaties, ouders en buurtbewoners te betrekken in het leerproces.

Een multifunctionele campus als Gallait is hiervoor ideaal. De verschillende jeugdwerkingen Chiro Schaarbeek, kunstcollectief Transfo Collect en Ratatouille/D’BROEJ maken namelijk ook deel uit van de campus. Daarnaast is er een sporthal en een jeugdcentrum met repetitieruimte en biedt het gemeenschapscentrum De Kriekelaar een groot aanbod aan culturele kinderactiviteiten aan. Kinderen en jongeren kunnen zich zo ook na de schooluren op een bereikbare, toegankelijke plek verder ontplooien. 

De verschillende voorzieningen op de campus worden verspreid over kleinere gebouwen. Elke school op de campus krijgt herkenbare gebouwen. Deze gebouwen worden verbonden met groene buitenruimtes. De campus opent zich naar de buurt en wil omwonenden uitnodigen om deel uit te maken van de gemeenschap.

Deze gemeenschapscampus, op de site van de oude Renaultfabriek, is ontwikkeld door THV Odebrecht-Vanhout en POLO architectenbureau. Zij dienden het winnende ontwerp in bij de Vlaamse Gemeenschapscommissie.

Fotogalerij 
Campus Gallait
Campus Gallait
Receptie eerste steenlegging
Leerlingen tienerschool
Minister Gatz legt een steen
Groepsfoto
Kinderen genieten tijdens receptie
Overzicht receptie
Bijhorende documenten