Atelier Groot Eiland baat nieuw studentenrestaurant hogeschool Odisee uit

Hogeschool Odisee opende het vernieuwde studentenrestaurant Belcampus. Niet alleen de naam is nieuw, vooral het aanbod is anders dan vroeger: duurzaam, biologisch en intercultureel. Daarmee wil Odisee de Brusselse hyperdiverse realiteit weerspiegelen. Door de samenwerking met Atelier Groot Eiland geeft het restaurant tegelijk kansen aan mensen die moeilijker een job vinden.

Voor corona had hogeschool Odisee ook al een studentenrestaurant - zij het een vrij traditioneel. Daar komt nu verandering in. Samen met onderwijspartner KU Leuven kiest Odisee met cateraar en sociale onderneming Groot Eiland resoluut voor duurzame, diverse en lokaal verankerde catering - die meteen ook een sociale meerwaarde biedt.

Het zijn Brusselaars die moeilijk een job vinden die achter de kookpotten staan in het nieuwe studentenrestaurant. Groot Eiland wil armoede bestrijden in Brussel door mensen die moeilijk aan een job raken te begeleiden en op te leiden. Belcampus is voor Groot Eiland dan ook een plek waar mensen kunnen bijleren. In de keuken spijkeren ze niet alleen hun kookvaardigheden bij maar ook hun sociale vaardigheden en de taal, het Nederlands.

Lokaal én intercultureel

Voor de studenten zelf wordt Belcampus verder niet alleen plek waar ze een goedkope, lekkere en duurzame maaltijd krijgen, het wordt ook een manier nog dichter te bij de Brusselse hyperdiverse realiteit te staan. Het Brussels Gewest telt 75% inwoners met migratieachtergrond, iets wat zich weerspiegelt in het keukenpersoneel en de studentenpopulatie. En nu dus ook in het bord, waar bijvoorbeeld vegetarische maaltijden en halal vlees dagelijks op het menu staan.

De producten die worden aangeboden zijn voornamelijk vers, uit stadslandbouw of van lokale producenten. Daarnaast wordt de keuken resoluut intercultureel: ze moet een afspiegeling zijn van zowel het keukenpersoneel als de gevarieerde studentenpopulatie op de campus van Odisee.

Meer kansen voor medewerkers

Odisee, KU Leuven en Groot Eiland zorgen met dit project voor opleiding en werk voor de medewerkers die actief zijn in Belcampus. Ze kunnen sociale vaardigheden in de praktijk brengen en oefenen meteen ook het Nederlands. Initiatieven als deze zorgen ervoor dat sociale economie en reguliere economie hand in hand kunnen gaan. Op die manier maken studenten ook kennis met projecten in de sociale economie.