Academie van Sint-Agatha-Berchem krijgt splinternieuw gebouw

Publicatiedatum: 
25 februari 2021
De Nederlandstalige Gemeentelijke Academie voor Muziek en Woord Sint-Agatha-Berchem blijft groeien en telt vandaag 815 leerlingen. De Academie heeft verschillende vestigingsplaatsen, maar kampt met een tekort aan leslokalen. Bovendien moet de Academie eind dit schooljaar de leslokalen in Groot-Bijgaarden verlaten. Met de steun van de VGC en de Vlaamse Gemeenschap werkt de gemeente Sint-Agatha-Berchem aan een nieuw bouwproject.
Gitaar

Het nieuwe gebouw zal opgetrokken worden op het leegstaand terrein naast de bestaande hoofdvestigingsplaats in de Dr. Charles Leemansstraat. Dit nieuw losstaand gebouw, dat specifiek voor de academie zal worden gebouwd,  moet zowel leslokalen, repetitielokalen als multifunctionele ruimten bevatten. Ook komt er een onthaalruimte en ruimte voor directie en leerkrachten. Hierdoor kan de Academie efficiënter georganiseerd worden en komen er in de bestaande hoofdvestigingsplaats lokalen vrij als lesruimte voor de Nederlandstalige Academie.

Deze investeringen zullen er voor zorgen dat de Academie meer Brusselse leerlingen lessen kan aanbieden. Buiten de activiteiten van de academie kunnen ook andere organisaties van de lokalen gebruik maken. Er wordt met een strakke timing gewerkt zodat het gebouw in september 2023 in gebruik kan worden genomen.

Voor dit nieuw project voorziet de VGC in 1,15 miljoen euro. De Vlaamse Gemeenschap komt met 150.000 euro over de brug en de gemeente Sint-Agatha-Berchem met 100.000 euro. De gemeente stelt tevens het bouwperceel met een geschatte waarde van 300.000 euro ter beschikking.

Ondertussen wordt een tijdelijke infrastructuur ingericht in het gebouw van het kinderdagverblijf ’t Zandkasteeltje op de Unesco-site van het GO! om de toename van het aantal leerlingen op te vangen. Deze tijdelijke infrastructuur zal beschikbaar zijn van september 2021 tot en met augustus 2023. Daarnaast is er een overeenkomst goedgekeurd met de VGC voor het gebruik van een aantal ruimten op de site van Campus Comenius in Koekelberg. Op die manier wordt gezorgd voor de continuïteit van de werking.