25 Nederlandstalige scholen in Brussel maken hun school energiezuiniger

Publicatiedatum: 
30 oktober 2020
Met het project ‘Energiezorg op School’ ondersteunen de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) en de vzw FIX 25 Nederlandstalige scholen in Brussel om energiezuinige maatregelen uit te voeren. Hiervoor geeft de VGC een subsidie van 223.991 euro.
Werkmannen van vzw Fix

Subsidie ‘Energiezorg op School’
De oproep ‘Energiezorg op School’ is een subsidielijn van de Vlaamse Gemeenschapscommissie voor alle Nederlandstalige scholen in Brussel die maatregelen willen nemen om energie te besparen. Zo leveren de scholen hun bijdrage aan het milieu en geven ze ook heel wat minder geld uit aan energiekosten waardoor er meer middelen overblijven voor de pedagogische werking.

‘Energiezorg op School’ bestaat reeds sinds 2010. In totaal werd er al 3.696.740,64 euro besteed voor bijna 300 projecten in Nederlandstalige scholen in Brussel. Voorbeelden van energiebesparende aanpassingen zijn het plaatsen van een nieuwe ketel, een debietmeter of thermostatische kranten. Ook isolatiemaatregelen of het plaatsen van superisolerende beglazing komen in aanmerking.

Samenwerking met vzw FIX
De Vlaamse Gemeenschapscommissie werkt voor ‘Energiezorg op School’ nauw samen met de energieverantwoordelijken van de vzw FIX. De energieverantwoordelijken bekeken samen met de scholen welke energiebesparende maatregelen noodzakelijk zijn en wat de terugverdientijd ervan is. De energieverantwoordelijken van vzw FIX zullen de scholen ook opvolgen bij het uitvoeren van de energiebesparende maatregelen.