‘Van kabas tot rugzak’ – expo over 200 jaar Nederlandstalig onderwijs in Brussel

Publicatiedatum: 
17 november 2020
Het Archief en Museum voor het Vlaams Leven te Brussel (AMVB) organiseert volgend jaar een belevingstentoonstelling over de geschiedenis en evolutie van het Nederlandstalig onderwijs in Brussel. Om het project te realiseren, krijgt het AMVB 150.000 euro van de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC).
Archieffoto St Jan Berchmans

Het AMVB houdt de archieven bij van het Nederlandstalig leven in Brussel en organiseert activiteiten om de collectie te ontsluiten voor een groter publiek. Nu de eerste Nederlandstalige school 200 jaar geleden opgestart werd, organiseert het AMVB met de steun van de VGC een tentoonstelling die de evolutie van het Nederlandstalig onderwijs en het onderwijsbeleid in Brussel in beeld brengt.

Tijdens de tentoonstelling kunnen jongeren en volwassenen het Nederlandstalig onderwijs in Brussel van de afgelopen tweehonderd jaar beleven. Het AMVB dompelt bezoekers onder in verschillende tijdsperiodes en laat hen aan den lijve ondervinden hoe het Nederlandstalig onderwijs er toen uitzag.

De tentoonstelling wordt ingericht als vier klassen uit vier periodes met (levende) getuigenissen. De basis zijn de archieven en collectie van het AMVB zelf, maar ook andere collecties komen aan bod. Voor de uitwerking en productie van de tentoonstelling werkt het AMVB samen met een professioneel communicatiebureau. Voor scholen wordt er een lespakket uitgewerkt in samenwerking met het Onderwijscentrum Brussel.

Door de coronamaatregelen werd de opening van de tentoonstelling uitgesteld. ‘Van kabas tot rugzak’ zal vanaf november 2021 te zien zijn in gemeenschapscentrum De Markten in Brussel.