‘Teach for Brussels’ - Verander van job en word leerkracht in Brussel

Publicatiedatum: 
03 maart 2020
De Vlaamse Gemeenschapscommissie investeert 100.000 euro in een nieuwe deelwerking van de vzw Teach for Belgium, waarbij zij-instromers – mensen met een job buiten het onderwijs – aan de slag kunnen als leerkracht in het Nederlandstalig secundair onderwijs in Brussel.
Klas met leerkracht voor schoolbord

Net zoals in Vlaanderen, kampt ook het Nederlandstalig onderwijs in Brussel met een tekort aan leerkrachten. Het aantrekken van zij-instromers - mensen werkzaam in de privé of bij de overheid, die de overstap maken naar de job van leerkracht - kan dat tekort aan leerkrachten verminderen. Daarom wordt de werking van de vzw Teach for Belgium uitgebreid met het project Teach for Brussels.

In samenwerking met het Onderwijscentrum Brussel (OCB) zal de vzw minstens 10 zij-instromers rekruteren en begeleiden om in Nederlandstalige scholen in Brussel les te geven. Over twee schooljaren heen worden pedagogische vaardigheden aangeleerd of opgefrist, deels door vzw Teach for Belgium, deels door het OCB.

Momenteel zijn er in Vlaanderen en in het Nederlandstalig onderwijs in Brussel, 136.000 leerkrachten actief. Slechts 1.150 daarvan zijn zij-instromers. In Brussel, met haar meertalige en internationale context, is het aantrekken van zij-instromers nog interessanter. Het is daarom ook de bedoeling om overeenkomsten af te sluiten met verschillende beroepssectoren, zoals FEBELFIN.

De zij-instromers die in het Brusselse project stappen, zullen in het algemeen, technisch en beroepsonderwijs ingezet worden in knelpuntvakken zoals STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics), Frans en Nederlands. Aan de vzw Teach for Belgium wordt ook gevraagd om een gelijkaardig initiatief mogelijk te maken voor het Nederlandstalig basisonderwijs in Brussel.