Beeldvorming leerkrachtenberoep

Verspreid een positief, realistisch beeld van de job als leerkracht en meer specifiek van een leerkracht in het Nederlandstalig onderwijs in Brussel

De VGC formuleert binnen haar beleidsdomein Onderwijs en Vorming antwoorden op de aanbevelingen van schoolteams in de vorm van concrete acties. Aanbevelingen die buiten de bevoegdheid van Onderwijs en Vorming vallen, geven we door aan de bevoegde overheden, beleidsdomeinen en instanties.

Welke aanbevelingen over de beeldvorming van het onderwijs kwamen naar voren in de Ronde van Brussel? En hoe werkt de VGC hieraan? Lees het hier:

Meer weten over de suggesties van de schoolteams? Lees het magazine 'Ronde van Brussel 2020' of bekijk het uitgebreide overzicht van de aanbevelingen.
In het magazine van de Ronde van Brussel 2024 lees je wat de VGC allemaal doet voor het Nederlandstalig onderwijs in Brussel. In het magazine van de Ronde van Brussel voor infrastructuur staat een overzicht van de nieuwe schoolgebouwen, renovatieprojecten en investeringen in schoolgebouwen.

 

Enkele acties in de kijker

Campagne #leerkrachtBXL

Campagne #leerkrachtBXL

De VGC ging naar aanleiding van de aanbevelingen uit de Ronde van start met de campagne #leerkrachtBXL. We willen de waardering voor het huidige leerkrachtenkorps vergroten. En we willen mensen motiveren om in Brussel les te geven. In 2022-2023-2024 focussen we op de rekrutering van nieuwe leerkrachten, met extra aandacht voor zij-instromers.
Getuigenissen van (toekomstige) leerkrachten

Getuigenissen van (toekomstige) leerkrachten

De VGC gaat op zoek naar getuigenissen van studenten, leerkrachten en zij-instromers in Brusselse scholen. Ontdek hoe zij elke dag met volle goesting kiezen voor ons Brussels onderwijs.
Talent 4 Teaching

Talent 4 Teaching

Dit project is voor scholieren in de laatste graad van het secundair onderwijs. Door mee te lopen in een basisschool maken zij op een speelse en educatief verantwoorde manier kennis met de job van leerkracht.
Klaar voor de lerarenopleiding!

Klaar voor de lerarenopleiding!

‘Klaar voor de lerarenopleiding!’ is een gratis project voor leerlingen uit de derde graad secundair onderwijs die eraan denken om te starten met de lerarenopleiding. Het project is een samenwerking van Odisee en Erasmushogeschool Brussel, met steun van VGC.

Ronde van Brussel voor Onderwijs - Beeldvorming Brussels onderwijs

Beeldvorming Brussels onderwijs

Aanbevelingen uit de Ronde van Brussel

Zet Brussel en het Nederlandstalig onderwijs in Brussel op een positieve en realistische manier in de kijker. Speel de troeven om in Brussel les te geven maximaal uit en maak zo de  job van leerkracht in Brussel aantrekkelijker.

Lees hier alle aanbevelingen

 

Acties van Onderwijs en Vorming

Terug naar boven

Ronde van Brussel voor Onderwijs - Beeldvorming lerarenberoep

Beeldvorming leerkrachtenberoep

Aanbevelingen uit de Ronde van Brussel

Valoriseer en promoot het leerkrachtenberoep en de lerarenopleiding. Laat daarom ouders, media en de samenleving de rol van leerkrachten als professionals meer waarderen en erkennen.

Lees hier alle aanbevelingen

 

Acties van Onderwijs en Vorming

  • Campagne #LeerkrachtBXL
  • Project Talent 4 Teaching voor leerlingen uit het secundair onderwijs
  • Filmpjes met getuigenissen van studenten die kozen voor een lerarenopleiding in Brussel
  • Project Klaar voor de lerarenopleiding! van Odisee en Erasmushogeschool Brussel
  • TADA zet leerkrachtenberoep in de kijker tijdens weekendscholen, met steun van VGC.
  • VGC ondersteunt de Vlaamse campagne Lesgeven is alles geven
  • VGC ging in april 2021 en in juli 2022 in gesprek met Ben Weyts, Vlaams minister van Onderwijs, over de aanbevelingen die onder de bevoegdheid van de Vlaamse overheid vallen. Ook de herwaardering van het leerkrachtenberoep kwam aan bod.

Terug naar boven