Duaal leren (de opvolger 'van Leren en werken') is er voor leerlingen vanaf 15 jaar die leren en werken willen combineren. Dat kan in verschillende scholen, centra voor leren en werken of een Syntra-werkplaats in Brussel. Leerlingen kunnen er ook een getuigschrift van 2e of 3e graad of een diploma secundair onderwijs behalen.
Duaal Leren
Via duaal leren verwerf je vaardigheden in je school, centrum voor leren en werken of Syntra-lesplaats én op de werkvloer. Hoeveel dagen je per week op de werkplek leert, hangt af van je studierichting.
U kunt in Brussel leren en werken combineren in:
- het Duaal Leren in samenwerking met voltijds onderwijs, deeltijds onderwijs of de Leertijd: de leerling leert minstens 60% op de werkvloer.
- de Leertijd bij SYNTRA Brussel: de leerling volgt 1 dag per week les en werkt 4 dagen in een kleine of middelgrote onderneming.
- een Centrum voor Leren en Werken (CLW): de leerling volgt 2 dagen les op school en werkt 3 dagen in de praktijk.
Het Centrum voor Leerlingen Begeleiding (CLB) bepaalt mee het traject van de leerling. Trajectbegeleiders helpen de leerlingen als ze werk zoeken.
Extra steun voor sommige leerlingen
Maar soms hebben leerlingen nog niet de juiste attitudes en competenties om leren te combineren met werken op de reguliere arbeidsmarkt. Er bestaan volgende trajecten op maat:
- Aanloopfase vorming: dit is een voorbereidend traject voor leerlingen die wel arbeidsbereid zijn maar nog niet arbeidsrijp. Deze fase is zo kort als mogelijk, maar zo lang als nodig. Leerlingen die nog moeten werken aan hun arbeidsrijpheid volgen de aanloopfase 'vorming'. Leerlingen die arbeidsrijp zijn
- Aanloopfase tewerkstelling: begeleide werkervaring op een reële werkplek voor leerlingen die arbeidsrijp zijn, maar werkervaring missen.
- Intensieve begeleiding alternerend leren (IBAL): bij de zoektocht naar tewerkstelling hebben leerlingen recht op begeleiding door een externe partner.
- Socio-professionele Inschakeling - Alternerend leren (SPI-AL): leerlingen worden tijdens individuele afspraken of groepsmodules geholpen bij het opmaken van een cv, solliciteren en actief zoeken naar werk.
- Taalkot: leerlingen met een beperkt niveau Nederlands krijgen in groep extra taalondersteuning. Een screening bij de start bepaalt of je mag deelnemen.
In Brussel wordt deze extra steun aangeboden door volgende organisaties: