Een studiekeuze maken

Als je een studiekeuze maakt, is het belangrijk dat je weet welke mogelijkheden er zijn, waar je goed in bent en wat je graag doet. Praat met mensen uit je omgeving of stel je vragen aan het CLB.
Sfeerbeeld studiekeuzebeurs en scholenmarkt 2018 foto©Sophie Nuytten

Hoe maak je een studiekeuze?

 1. Informeer je over het studieaanbod
  Raadpleeg de scholengids of de scholenzoeker. Ontdek het studieaanbod in het Nederlandstalig secundair onderwijs in Brussel ook op de studiekeuzebeurs. Stel je vragen aan de secundaire scholen op de scholenmarkt. Herken de verschillen en gelijkenissen tussen de onderwijsvormen: algemeen (ASO), beroeps- (BSO), kunst- (KSO) en technisch onderwijs (TSO). Maak ook kennis met het aanbod in de Centra voor Leren en Werken (CLW).
 2. Leer je interesses kennen
  Waarin ben je geïnteresseerd? Werk je graag met je handen? Of lees je liever boeken?
 3. Test hoe je studeert
  Kun je je goed concentreren of ben je snel afgeleid? Ben je altijd op tijd klaar met je taken of te laat? Maak je je taken thuis zorgvuldig of maak je je er snel vanaf? Maak je met veel vertrouwen een toets of ben je onzeker? Ga je gemakkelijk zelf aan de slag of moet iemand je een duwtje in de rug geven? Hou voor je keuze rekening met dingen als je concentratie, je werkhouding, je zelfvertrouwen en je motivatie.
 4. Ontdek je talenten
  Waar ben je goed in? Vertrek voor je studiekeuze van je eigen talenten. Kun je heel goed rekenen of knutsel je heel goed? Kies voor een richting waarin je talenten aan bod komen.

Let wel: vaardigheden kun je bijsturen en kennis kun je verwerven. Wat je nu niet kunt, kun je met de nodige inzet en gedrevenheid dus zeker nog leren.

Je hoeft je studiekeuze ook niet vandaag al in steen te beitelen. Ouders en leerlingen mogen op een beslissing terugkomen. Als je je vergist, mag je veranderen tussen de verschillende onderwijsvormen en in elke richting. Hoe beter je eerste keuze, hoe sterker wel je kansen zijn om vlot door te stromen in het secundair onderwijs.

Overleg met ouders en CLB

Overleg zeker met je ouders als je een studiekeuze moet maken. Maar ook ervaring van buitenaf kan heel nuttig zijn. Leerkrachten kunnen je bijstaan. En ook de centra voor leerlingenbegeleiding (CLB’s) helpen elk jaar honderden leerlingen een geschikte studiekeuze te maken. Zij geven advies aan jou en je ouders en gaan samen met jou de opties na. Je kunt je bij het CLB ook laten testen. De dienstverlening is helemaal gratis. 

Begin op tijd te kiezen

Je moet pas in de tweede graad van het secundair onderwijs een studierichting en onderwijsvorm (ASO, BSO, KSO of TSO) kiezen. Toch is het belangrijk om al in het basisonderwijs na te denken over je keuze. Neem de tijd, leer jezelf kennen, kies bewust.