Yasmin Banck is klasleerkracht in het zesde leerjaar van de GO! Basisschool Zavelput in de Brusselse gemeente Sint-Agatha-Berchem. Als zij-instromer uit de zorgsector voelt ze zich helemaal in haar sas in het onderwijs. “De interacties met kinderen vind ik heel fijn. Ik leer ook van hen bij.”
Yasmin Banck ging een enkele jaren geleden van start in het onderwijs. Daarvoor werkte ze tien jaar in een woonzorgcentrum voor volwassenen met autisme. “De tijd was rijp voor iets nieuws. Daarom besloot ik het over een andere boeg te gooien”, vertelt ze.
Lerarenplatform
Onder de noemer van zij-instromer ging Yasmin op zoek naar een job om met kinderen te werken. “Ik wou nog altijd graag met mensen werken. Ik heb een diploma gezinswetenschappen op zak, waarmee ik aan de slag kon in het onderwijs. Na een jaartje in Halle, kwam ik vier jaar geleden in Brussel terecht.” In de GO! Basisschool Zavelput werkte Yasmin eerst twee jaar via het lerarenplatform, dat als doel heeft jonge leerkrachten een beter loopbaanperspectief te bieden.
“Sinds dit schooljaar ben ik klasleerkracht in het zesde leerjaar. In januari word ik daarbovenop ook zorgcoördinator. Ik zal dan de zorg structureren, de bijhorende noden in kaart brengen en contacten met onder andere het CLB verzorgen. Het grote voordeel voor mij is dat ik vanaf dan in aanmerking kom om later een benoeming te krijgen. Aangezien ik niet over het diploma van leerkracht beschik, bouw ik nu nog geen anciënniteit op voor een benoeming. Dat wordt voor mij persoonlijk dus een mooie en grote stap.”
Vanaf 1 januari 2022 gelden er andere voorwaarden om anciënniteit mee te nemen bij een overstap naar het onderwijs. Zij-instromers zullen tot tien jaar anciënniteit kunnen meenemen voor bepaalde vakken en ambten.

Divers publiek
Als leerkracht in het lager onderwijs staat Yasmin elke dag met de glimlach voor de klas. “De interacties met kinderen vind ik heel fijn. Met kinderen uit het zesde leerjaar kun je al wat meer redeneren. Ik sta bovendien voor een heel divers publiek, waar een pak culturen in schuilen. Van mijn achttien leerlingen zijn er veertien van allochtone afkomst. Het is interessant om bijvoorbeeld in de kerstperiode bij iedereen te horen hoe ze die periode thuis vieren. Het is heel verrijkend en leerrijk om bij te leren over verschillende culturen, zowel voor de kinderen als voor mezelf.”
Yasmin is zelf afkomstig uit het Oost-Vlaamse Ninove, qua grootte niet te vergelijken met de hoofdstad. “De omvang van de stad en de diversiteit zijn de grootste verschillen. Ik ben zo’n 35 minuten onderweg met de wagen om op school te geraken en dat loopt heel vlot. Ik kan eigenlijk niets negatief zeggen over een job in Brussel. Zo is er altijd wel een leuke uitstap voor de kinderen dicht in de buurt. Het aanbod is heel ruim en degelijk.”
Goede voorbereiding op later
“Er leven veel verschillende nationaliteiten samen in Brussel. Het is fijn dat die variatie zich weerspiegelt in een klasgroep. Uiteindelijk zullen de kinderen later ook als volwassenen met elkaar moeten kunnen samenleven. Het is goed en eigenlijk gewoon noodzakelijk dat ze die diversiteit al van kleins af aan meekrijgen. Zelf voel ik me ook heel welkom op school. Ons team van leerkrachten komt een beetje van overal. Ook ouders vinden het totaal geen probleem als je niet uit de buurt komt”, besluit ze.
Interesse in een job in Brussel? Ontdek de vacatures van VGC hier!