MOS-kalender voorjaar 2018

Publicatiedatum: 
08 februari 2018
MOS helpt scholen om een milieuvriendelijke en duurzame leer- en leefomgeving te creëren. Ontdek nu de activiteiten en actiedagen van MOS Brussel in het voorjaar van 2018.
Webbanner MOS (Milieuzorg op school)

MOS Brussel

Wenst u informatie over MOS of ondersteuning bij het uitwerken van een actie of project? Contacteer dan de Brusselse MOS-begeleider Jens Warrie via mos@vgc.be - T 02 210 63 90.

MOS Brussel heeft een open teamgericht vormingsaanbod voor personeelsvergaderingen of pedagogische studiedagen. Deze vormingen worden op vraag van de school gratis op locatie gebracht. De inhoud wordt vooraf met directie en/of werkgroep besproken en gecreëerd op maat van de school.

 • Het MOS door de bomen (duur ’45)
  Nog nooit van MOS gehoord, het contact al even verloren en geïnteresseerd om een duurzaamheidswerkgroep op school op te zetten? De MOS-begeleider komt langs om het project kort voor te stellen en samen met het hele team prioriteiten te bepalen binnen het brede spectrum aan mogelijkheden.
 • KlimaatParaat (duur ’60-’90)
  Klimaat is alomtegenwoordig en één van de grootste uitdagingen waar onze maatschappij voor staat. MOS geeft een korte intro tot het thema, de rol van de school hierin en de mogelijkheid tot een werksessie met de leerkrachten om aan de hand van verschillende concrete didactische materialen uw ideale klimaatjaar op te stellen.

Klimaattraject

De Brusselse MOS-begeleider helpt uw school bij het uitstippelen van een tweejarig leertraject rond klimaat in de verschillende vakgebieden. Via het klimaattraject speelt uw school in op vernieuwingen in het onderwijs en bereikt u heel wat eindtermen en VOETen. Zowel scholen die nog maar pas starten met een klimaatwerking, als scholen die een stapje verder willen gaan, kunnen beroep doen op ondersteuning. 

Activiteitenkalender voorjaar 2018

Activiteiten georganiseerd door MOS:

 • 19 februari – Deadline Pimp je Speelplaats 4.0 (i.s.m. GoodPlanet)
  Maak kans op € 4000 voor al je vergroeningsplannen. Vraag feedback bij MOS-begeleider. Meer info: www.pimpjespeelplaats.be
 • 22 maart 2018 - MOS-café Buitenlesdag (13u 30 – 15u 30) – Kinderboerderij Maximilaanpark
  Uitwisselmoment waarbij scholen kunnen nadenken en uitwisselen over hun invulling van Buiten-lesdag op 26 april. Schrijf nu in
 • 22 maart 2018 – Wereldwaterdag 2018
  Scholen gaan aan de slag rond het thema water met hun leerlingen. Wat betekent water voor ons? Waarom is het belangrijk om hier voorzichtig mee om te gaan? Wat betekent water in het Zuiden? Hoe ver moeten kinderen daar wandelen naar een waterpomp? Meer info: www.wereldwaterdagatschool.be
 • 26 april – Buitenlesdag
  Na het grote succes van onze eerste editie vorig jaar, zet MOS opnieuw alle scholen aan om de deuren open te gooien en de les buiten te geven. Kom naar het MOS-café voor tips & tricks of neem contact op met de MOS-begeleider.
 • 16 mei - Opentuinendag (i.s.m. MOSVlaanderen, OCB en Leefmilieu Brussel)
  Verschillende scholen stellen hun groene speelplaats open voor bezoekers. Leerkrachten kunnen inspiratie opdoen binnen en buiten Brussel. In Brussel wordt een inspiratietocht groene speelplaatsen georganiseerd. Meer info volgt in maart.

Activiteiten georganiseerd door MOS-partners:

 • Krokusvakantie – Lancering animatiefilm ZOOks (VGC Gemeenschapscentra & WWF)
  De animatiefilm ZOOks vertelt het verhaal van een stad waar natuur is verbannen en de strijd van een verzetsgroep tegen de betongezinde dictator. Verschillende gemeenschapscentra namen de film ook op in hun scholenaanbod.
 • 27 februari 2018 – Leve Veggie (Leefmilieu Brussel)
  Veel vlees eten heeft grote gevolgen voor onze gezondheid en ons leefmilieu. Stilletjes aan groeit het bewustzijn. Elk schoolniveau kan zijn steentje bijdragen. Volg de de constructieve vorming voor meer veggie op ons bord. 
 • 17 april 2018 – Kleur Bekennen Inspiratiedag (Kleur Bekennen)
  Zie ook het programma van Kleur Bekennen Brussel in het voorjaar van 2018.
 • 24 april 2018 - Bubble festival (Leefmilieu Brussel)
  Leefmilieu Brussel organiseert op 24 april 2018 de 4de editie van het Bubble Festival, het festival waar alle scholen (NL en FR) hun projecten rond Natuur- en Milieueducatie (NME) kunnen presenteren. Doe mee en maak kans op de prijs van de jury.
 • 3 & 4 mei (lager/kleuter) – Samen naar buiten (Leefmilieu Brussel & Biloba) 
  Basisvorming om Brusselse leerkrachten meer autonoom te maken in het verwerken van buitenactiviteiten voor uw leerlingen.